Komeetlander Philae is weer wakker

De komeetlander Philae is na zeven maanden wakker geworden uit zijn “winterslaap”. De vluchtleiding van het Europese ruimteagentschap ESA heeft gedurende bijna anderhalve minuut gegevens van het toestel ontvangen.

Een foto van de komeet 67P, gemaakt door Philae. Op de foto is ook een stukje van de komeetlander te zien.
Een foto van de komeet 67P, gemaakt door Philae. Op de foto is ook een stukje van de komeetlander te zien. Foto EPA / Philae (ESA)

De komeetlander Philae is na zeven maanden wakker geworden uit zijn “winterslaap“. Dat meldt persbureau AFP. De vluchtleiding van het Europese ruimteagentschap ESA heeft gedurende bijna anderhalve minuut gegevens van het toestel ontvangen.

Philae, de verkenner van de Europese ruimtesonde Rosetta, maakte in november een historische landing op een komeet, maar na 57 uur waren de accu’s leeg en viel Philae “in slaap”.

Opgeladen door de zon

Doordat de komeet dichter bij de zon is komen te staan en van oriëntatie is veranderd, kreeg Philae via zijn zonnepanelen weer energie. De komeetlander kan nu waarschijnlijk verder met het onderzoek op het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

De landing van Philae in november ging niet zoals gepland: de verkenner stuitte een paar keer en kwam op een andere plek terecht dan waar vooraf was gepland. De komeetlander kwam bovendien schuin te staan in een schaduwrijke kuil, waardoor zijn zonnepanelen te weinig stroom opwekten. Toch kon Philae op accukracht toen vrijwel zijn complete meetprogramma afwerken.

In zijn laatste uren heeft Philae toen alle verzamelde gegevens, via moederschip Rosetta, doorgeseind naar de aarde.

Wetenschapsredacteur Eddy Echternach:

“De ESA heeft nooit de hoop opgegeven dat het vanzelf weer goed zou komen met het toestel, omdat de komeet 67P, en dus ook Philae, in de loop van de maanden steeds dichter bij de zon zou komen.”

Hoe veel is de accu nu opgeladen?

Echternach:

“Uit de gegevens die gisteren bij ESA binnenkwamen blijkt dat de zonnepanelen van Philae momenteel 24 watt elektrisch vermogen leveren. Dat betekent dat hij weer bedrijfsklaar is. Sterker nog: uit de overgeseinde statusgegevens blijkt dat het toestel al een enige tijd wakker is: in zijn geheugen zijn de afgelopen dagen allerlei gegevens opgeslagen.”

500 miljoen kilometer van de aarde

De landing van Rosetta’s Philae was bijzonder omdat het voor het eerst in de geschiedenis was dat een ruimtevaartuig landde op een komeet.

Dat ging zo: op 6 augustus kwam Rosetta aan bij de komeet en vanaf dat moment is zij drie maanden bezig geweest om het oppervlak ervan nauwkeurig in kaart te brengen. Op basis van de beeldgegevens is toen een zo veilig mogelijke landingsplek voor Philae geselecteerd. Rond 09.30 uur werd Philae losgekoppeld van de sonde, waarna het in zo’n zeven uur is afgedaald.

De landing van Philae gebeurde op 500 miljoen kilometer van de aarde en was volgens de ESA de spannendste fase van de missie. Rosetta deed er tien jaar over om bij de komeet aan te komen.

Miljarden jaren

De komeet 67P draait al miljarden jaren in een baan rond de zon. Het is een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel, 4,6 miljard jaar geleden. Het doel van de missie is meer te weten komen over de samenstelling van dit hemellichaam, en daarmee ook over de vorming van planeten, waaronder de aarde.