ICC vraagt Zuid-Afrika Soedanese president te arresteren

De president van Soedan, Omar al-Bashir, op een foto uit januari.
De president van Soedan, Omar al-Bashir, op een foto uit januari. EPA / Ahmed Yosri

De Soedanese president Omar al-Bashir zou in Zuid-Afrika zijn voor een tweedaagse top in Johannesburg, ondanks een arrestatiebevel tegen hem van het Internationaal Strafhof (ICC). Al-Bashir wordt onder andere verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

In een gisteravond uitgegeven verklaring roept het ICC Zuid-Afrika op Al-Bashir te arresteren. Er lopen twee aanklachten tegen de Soedanese president: in 2009 voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid en in 2010 voor genocide. Het geweld vindt sinds 2003 plaats in de westelijke regio Darfur. Volgens de VN zijn meer dan 300.000 mensen omgekomen. Dit jaar zijn al meer dan 78.000 mensen ontheemd in de regio.

Het ICC doet een dringend beroep op Zuid-Afrika, dat “het Gerechtshof al eerder hielp”, aldus de voorzitter van de landenclub van het Strafhof, Sidiki Kaba. Als geen arrestatie volgt, maakt hij zich ernstig zorgen “over de negatieve consequenties voor het Hof”.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten weigeren volgens persbureau AFP te bevestigen dat Al-Bashir in het land is. Maar volgens de Zuid-Afrikaanse zender SABC is hij “verwelkomd door functionarissen en Soedanese diplomaten”.

Onze correspondent Bram Vermeulen:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Last month 1600 migrants were arrested for being in South Africa unlawfully. But #OmarAlBashir, accused of war crimes, is welcome

Al-Bashir aan de macht sinds 1989’

Al-Bashir heeft de macht sinds een coup in 1989. In april werd hij herkozen voor een termijn van vijf jaar met 94 procent van de stemmen, maar bij veel verkiezingen is met stemmen geknoeid. Sinds het arrestatiebevel in 2009 heeft hij zijn reizen naar het buitenland beperkt. Hij gaat vooral naar landen die zich niet hebben aangesloten bij het ICC.

In Darfur vecht een rebellenbeweging sinds 2003 tegen de krijgsmacht omdat ze vindt dat Bashir de niet-Arabische bevolking in het gebied onderdrukt en discrimineert. Volgens hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo stond Bashir aan het hoofd van een plan om drie belangrijke etnische groepen in Darfur (de Fur, de Masalit en de Zaghawa) te vernietigen met een campagne waarin moord, marteling, verkrachtingen en deportaties niet werden geschuwd. De NAVO en Amnesty International steunen het arrestatiebevel.

Traangas en gummiknuppels

Gisteren nog zette de Soedanese politie traangas in en gummiknuppels tegen demonstranten in hoofdstad Khartoum. Betogers gingen de straat op omdat zij vinden dat zij recht hebben op grond die de overheid aan investeerders heeft toegewezen. Het harde optreden van de politie is volgens de oppositie onderdeel van een campagne tegen mensen die het oneens zijn met het regime van Al-Bashir.