Economie

Haring, Griekenland en alwéér een Vijftig Tinten Grijs

Foto ANP

Zondag, het begint bijna weer. Dit gaat er volgende week gebeuren.

Maandag kunnen buitenlandse investeerders voor het eerst terecht op de beurs van Saoedi-Arabië, de Tadawul. Na China is Saoedi-Arabië de grootste economie ter wereld die is gesloten voor buitenlanders.

De Oeso in Parijs komt met cijfers over de ongelijke verdeling van welvaart over huishoudens. De rijken worden in Nederland niet rijker volgens drie Leidse onderzoekers; in tegenstelling tot wat de populaire Franse econoom Thomas Piketty beweert. Hoe Piketty ben jij eigenlijk?

Iedereen weet het eigenlijk al. Maar Bushtelg Jeb kondigt het maandag waarschijnlijk officieel aan: hij doet een gooi naar het presidentschap namens de Republikeinen. En dinsdag maakt vastgoedmiljardair Donald Trump bekend of hij dat ook doet.

Qatar Airways begint dinsdag met rechtstreekse vluchten vanuit Doha naar Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij vliegt zes keer per week in zes en een half uur naar Nederland. En daar blijft het bij, als het aan staatssecretaris Wilma Mansveld ligt. Die heeft nu dus ruzie met Zijne Excellentie Akbar Al Baker, de topman.

Concurrent Transavia begint een vriendelijkheidscampagne. “Vriendelijkheid maakt gezonder, gelukkiger, minder gestresst”, laat de pr-dame weten. Verplicht glimlachen als je buurman op je schouder in slaap sukkelt?

Over prijzen, over oplichting, over winkelformules. Franchisenemers van onder meer Albert Heijn, Hema, Bakker Bart en DA hadden de afgelopen jaren conflicten over bijna alles. Daarom wordt dinsdag op verzoek van minister Henk Kamp de Nederlandse Franchise Code (NFC) gepresenteerd. Een eerste versie dan - tot eind juli mogen alle partijen er nog over kibbelen. Door dat franchisen lijken trouwens alle winkelstraten op elkaar.

Woensdag wordt in Scheveningen het eerste vaatje Hollandse Nieuwe van het jaar geveild. De eerste haring bracht vorig jaar nog 56.500 euro op. Startsein voor haringparty’s in het hele land. Bo&Caro waren er vorig jaar bij, in het Hilton.

Het Amerikaanse koerierbedrijf FedEx komt met cijfers over het vierde kwartaal van hun boekjaar 2015. Eerder maakte het bedrijf bekend het Nederlandse TNT Express over te willen nemen voor 4,4 miljard. Voor Antony Burgmans, president-commissaris van TNT Express, voelt het als trouwen met het buurmeisje.

Donderdag komt de Eurogroep bij elkaar. Op de agenda - surprise, surprise - Griekenland.

Hij staat nu al in de bestsellerlijstjes van Bol.com, Amazon en Barnes & Noble. Donderdag komt hij dan uit: het vierde deel uit de trilogie (!) ‘Fifty Shades Of Grey’. Door de populariteit van de films en boeken hoeft erotiekwinkel Cristine le Duc trouwens niet langer in steegjes te zitten. Seksspeeltjes verkopen tegenwoordig prima in drukke winkelstraten.

Vrijdag eindigt de vierdaagse cosmeticabeurs in Brussel, voor de cosmetische industrie. Over cosmetica gesproken: die reclames, die moet je dus niet al te letterlijk nemen.

In de Beekse Bergen in Hilvarenbeek wordt het muziekfestival Best Kept Secret gehouden. Die maakten hun line up bekend via Whatsapp - leerden ze dat van NRC Q?