Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gesprekken tussen Griekenland en schuldeisers weer mislukt

De Griekse premier Alexis Tsipras en Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie
De Griekse premier Alexis Tsipras en Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie Foto EPA / EMANNUEL DUNAND

Opnieuw heeft overleg tussen Griekenland en zijn schuldeisers in Brussel niets opgeleverd. De partijen gingen vandaag ieder hun weg zonder dat een akkoord was bereikt. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie laten weten, meldt persdienst AFP.

Een akkoord bleef uit omdat “aanzienlijke verschillen” dit in de weg stonden. Een bron bij de Commissie meldde dat “de Griekse voorstellen nog steeds incompleet zijn”. Iemand bij de Griekse regering noemde de eisen van de schuldeisers “irrationeel” en zei dat de gesprekken maar drie kwartier geduurd hebben. Zij legde de schuld voor het opnieuw mislukken van de onderhandelingen bij de “onverzettelijke en harde opstelling” van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), één van de crediteuren.

“Deze maand nog een oplossing”

De bron bij de Commissie voegde wel toe dat Jean-Claude Juncker, president van de Commissie, ervan overtuigd is dat een oplossing voor het einde van juni gevonden kan worden. De Grieken hebben dan een deadline 1,6 miljard euro terug te betalen aan het IMF. Als er geen vooruitgang wordt geboekt, wordt het voor Athene moeilijk om op tijd met dit geld over de brug te komen.

Dit weekend ondernam Juncker een laatste poging om in samenwerking met de Griekse premier Alexis Tsipas en met experts van de Commissie, het IMF en de Europese Centrale Bank (de zogeheten ‘trojka’ van schuldeisers) tot een oplossing te komen. Toch bleken de eisen van de crediteurs en de hervormingsbereidheid van Athene te ver uiteen te liggen om vandaag tot een compromis te komen.

Nu verder in de eurogroep

Verder overleg zal plaatsvinden in de eurogroep, waarin de ministers van Financiën van alle lidstaten van de eurozone zijn gezeten. De eerstvolgende bijeenkomst van deze organisatie is op donderdag in Luxemburg. Een Griekse regeringsmedewerker zei dat Athene best wil hervormen, maar dat het nooit bereid zou zijn pensioenverlagingen of belastingverhogingen op levensbehoeften als elektriciteit door te voeren.

Griekenland loopt meer dan ooit het risico op een zogeheten “default”, waarbij een land zijn betalingsverplichtingen niet meer kan nakomen. Als dit gebeurt, zou de Griekse staat failliet kunnen gaan. Een dergelijk doemscenario kan grote en onvoorspelbare gevolgen hebben voor de hele eurozone. Tal van economen en politici dringen er dan ook bij alle partijen op aan tot een akkoord te komen.

Geduld EU nu echt bijna op

Ondertussen zijn EU-leiders het getreuzel in de onderhandelingen meer dan zat. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, liet zich eerder deze week in ongebruikelijk harde bewoordingen uit:

“Er is geen tijd meer voor spelletjes. Ik vrees dat de dag nadert dat iemand zegt: game over.”

Het IMF besloot vorige week bovendien om zijn team van onderhandelaars terug te halen uit Brussel, omdat er geen schot zou zitten in de gesprekken met Athene over 7,2 miljard euro noodsteun. Een gedesillusioneerde IMF-woordvoerder zei:

“Er zijn grote meningsverschillen. Er is recentelijk geen vooruitgang geboekt in het overbruggen daarvan.”