Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dit zijn de vijf beste liedjes van ‘plezierdichter’ Drs. P

Drs P. in 1978.
Drs P. in 1978. ANP

Honderden liedjes schreef hij, duizenden gedichten en veel proza. Routineus rijmen was daarbij uit den boze. Dit zijn de vijf beste nummers van de gisteren overleden ‘plezierdichter’ en zanger Drs. P, volgens kleinkunstredacteur Henk van Gelder.

Van Gelder is een “zeer groot fan” van Drs P: hij volgt hem vanaf het moment dat hij begon te zingen. (Lees ook zijn necrologie over Drs. P).

“Hij was een volstrekt unieke figuur, die een paar hele goede navolgers heeft gehad: Ivo de Wijs, Kees Torn. Tekenend is dat Kees Torn en Drs. P een keer een wedstrijd deden wie er kon rijmen op herfst. Het is ze allebei gelukt.”

Dat Drs. P veel navolgers en bewonderaars had, komt mede doordat hij het ollekebolleke in Nederland introduceerde, zegt Van Gelder: een versvorm die die hij tegenkwam in een Engels bundeltje, uitbouwde in het Nederlands en perfectioneerde. Een ollekebolleke is een moeilijke versvorm: het bestaat uit twee strofen van vier versregels en de zesde regel is één zeslettergrepig woord (zie alle regels bij Wikipedia). En er moet eigenlijk ook een grapje inzitten. Van Gelder dreunt dit versje op, van cabaretduo Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint (met een mooie doordenker):

Maestro Maestrissimo
Ludwig van Beethoven
Improviseerde, studeerde
Gaf les
En componeerde zijn
Abonnementsconcert
Dat is nog altijd
Zijn grootste succes

1. Veerpont (Heen en Weer) - 1973

“Dit lied bevat een aantal geniale regels. Zoals: En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom / Dan kon hij blijven liggen, zei me laatst een econoom. En: De andere oever is daarginds, en deze hier is hier / De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant / Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland. Geniale logica, die je verder in Nederlandse liedteksten niet vindt.”

2. Elfstedentocht - 1983

“Wat Drs. P ook heel goed kon, was liedjes maken over de meest onwaarschijnlijke onderwerpen. Dat vond hij leuk. Hij schreef bijvoorbeeld een prachtig nummer over het verdwijnen van de Elfstedentocht. Daar had hij zelf helemaal niks mee, maar hij kon zich goed verplaatsen in iemand die dat wél had.”

3. Gezusters Karamazov - 1957

“Een van z’n eerste nummers. Over twee zusters, de een wil de ander vergiftigen. Heel macaber eigenlijk, maar daar was hij goed in: hij kon buitengewoon vrolijke nummers over lugubere onderwerpen maken.”

4. Dodenrit - 1974

“Trojka hier, trojka daar. Het gaat over een echtpaar dat met kindertjes over de Russische steppen rijdt en achtervolgd wordt door wolven. Ze gooien telkens een kind overboord om de wolven weg te houden. De Slavische melodie is buitengewoon opgewekt. Dat wordt nog weleens vergeten: dat zijn muziek altijd goed was, altijd raak. Een geweldig mooie eenheid van tekst en lied. Hij gebruikte bijvoorbeeld vaak Zuid-Amerikaanse melodietjes.”

5. Wat heb je gedaan, Daan? - 1972

“Deze carnavalsparodie schreef Drs. P voor Adèle Bloemendaal. Het geniale zit in een regel in het refrein: In de hele met zijn allen van die dingen / niets meer aan. Perfecte wartaal. Als je dat voor het eerst hoort, denk je dat je het niet goed kunt volgen. Het blijkt de wartaal te zijn van het gemiddelde carnavalslied, precies raak geparodieerd.”