‘China en Rusland toegang tot documenten Snowden, Britse agenten in gevaar’

Groot-Brittannië heeft spionnen terugggehaald omdat Rusland en China zouden hebben achterhaald hoe zij werken. Ze komen aan die informatie via documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden, aldus de Sunday Times .

Klokkenluider Edward Snowden.
Klokkenluider Edward Snowden. ANP

Groot-Brittannië heeft spionnen teruggehaald omdat Rusland en China zouden hebben achterhaald hoe zij werken. Ze komen aan die informatie via documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden, aldus de Sunday Times .

Een hooggeplaatste bron binnen de Britse regering heeft dat aan de BBC bevestigd. Rusland en China hebben “informatie” die tot verplaatsing van de agenten leidde. Maar er is geen bewijs dat iemand schade is toegericht.

De informatie gaat over hoe de Britse veiligheidsdienst MI6 opereert. Volgens de Sunday Times kon Rusland meer dan een miljoen versleutelde documenten van Snowden in bezit krijgen en ontcijferen en zijn westerse inlichtingendiensten daardoor gedwongen agenten uit “vijandige landen” terug te trekken. Ook China zou de documenten hebben ontcijferd, waardoor Britse en Amerikaanse spionnen kunnen worden geïdentificeerd. Hun levens zouden in gevaar zijn.

Snowden: documenten goed versleuteld

Snowden lekte twee jaar geleden documenten over de werkwijze van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Surveillance door de Amerikanen bleek veel verstrekkender dan bekend was. De NSA bleek bijvoorbeeld de telefoongegevens van tienduizenden Amerikanen te verzamelen.

Snowden zou 1,7 miljoen geheime documenten hebben gedownload voor hij uit de VS vertrok. Een aantal daarvan bracht hij via media naar buiten. Snowden zei zelf eerder dat hij de documenten (die volgens hem onmogelijk ontcijferd kunnen worden) niet heeft meegenomen naar Rusland, waar hij verblijft. In de VS is hij onder meer aangeklaagd voor spionage en diefstal.

‘Grote strategische tegenslag’

Veiligheidsdiensten hebben al eerder gewaarschuwd dat de informatie die Snowden lekte, een gevaar zou kunnen zijn voor de veiligheid van burgers. Het voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst GCHQ, David Omand, zei tegen de Sunday Times dat het onderscheppen van de informatie een “grote strategische tegenslag” is, die schadelijk is voor Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de NAVO-lidstaten.