Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Zondag is laptopvrij, die stille afspraak hebben we’

Christiaan Solcer (32) is medeoprichter van Tiqets. Hij is verloofd met Lize van Ginkel (29), die therapie met paarden geeft aan kinderen. „Overal liggen haren. De auto ligt vol met paardenhaar en paardenmest.”

Christiaan: „We hebben voor de kattenharen een stofzuiger die zowat het laminaat van de vloer aftrekt.”
Christiaan: „We hebben voor de kattenharen een stofzuiger die zowat het laminaat van de vloer aftrekt.” Foto David Galjaard

Christiaan: „Mijn ontbijt is een cappuccino op het station, als ik de trein naar Amsterdam neem. Ik reis elke dag anderhalf uur, dus ben vroeg op. En ik word moeizaam wakker.”

Lize: „Als hij weggaat slaap ik nog, al komt hij me altijd even me wakker maken als hij echt de deur uitgaat. Ik word om acht uur wakker en ben stipt half negen de deur uit.”

Christiaan: „Ze is heel snel ’s ochtends. Dat is altijd al zo geweest.”

Lize: „Zodra de wekker gaat ben ik gewoon gelijk klaarwakker. En ik ben heel gestructureerd in mijn hoofd: ik loop snel mijn rituelen af van douchen, aankleden, ontbijten, en ga weg. Mijn kleding leg ik de dag van tevoren al klaar, dat scheelt. En verder doe ik tien dingen tegelijkertijd. Mijn werk is een kwartier verderop, dus ik kan fietsen of pak soms de auto.”

Speciale stofzuiger voor de haren

Christiaan: „We hebben twee witte katten. We dachten eerst: we nemen maar één kat, maar ze zijn broertje en zusje.”

Lize: „Ze lagen samen naast de weg! En die kun je dan niet uit elkaar halen.”

Christiaan: „We hebben voor de kattenharen een speciale stofzuiger gekocht die zowat het laminaat van de vloer aftrekt. En ik trek thuis een oude spijkerbroek aan met een capuchontrui. Overal liggen haren.”

Lize: „ En mijn auto ligt ook nog vol met paardenhaar en paardenmest. Dus we hebben twee auto’s: een is net een rijdende stal met hooi op de stoelen, de andere heel netjes. Ik doe het meeste in het huishouden, maar in opdracht doet hij ook af en toe wat. Stofzuigen bijvoorbeeld.”

Christiaan: „En de boodschappen op zaterdag.”

Lize: „Het is zo gegroeid omdat ik eerder thuis ben. Dan raus ik door het huis heen en kook ik alvast. Ik ben van de structuur, dus vind ik het fijn om alles achter de rug te hebben voor de avond begint. Ik sta natuurlijk al de hele dag, dan wil ik als ik eenmaal zit niet meer opstaan.”

In pyjama snel de paarden voeren

Lize: „Ik geef kinderen met psychiatrische problemen therapie met paarden. Ik had vroeger altijd een paard en dat nam ik wel eens mee naar de instelling waar ik werkte met kinderen. En toen zag ik dat de heftigste kinderen konden ontspannen naast een paard. Zo is mijn interesse voor therapie met paarden ontstaan. Toen bleek er een opleiding te zijn, die heb ik gevolgd. Nu heb ik een eigen stichting, waar ik drie dagen betaald voor werk.”

Christiaan: „Je werkt wel veel meer, zeker 60 uur in de week.”

Lize: „Ik heb acht paarden, en die moeten meerdere keren op een dag gevoerd worden. Dus ik ga er ook in het weekend minstens twee of drie keer per dag heen. Ik zou ze ook wel in een manege kunnen zetten zodat ik zelf niet de verantwoordelijkheid heb, maar ik heb nu een hele mooie rustige locatie aan het bos.”

Christiaan: „Daarom wonen we ook in een dorp bij het bos.”

Lize: „Het is fijn dichtbij, dan kan ik zondagochtend in pyjama snel de paarden even voeren.”

Christiaan: „Ik help eigenlijk niet mee met voeren. Ik vind de stichting natuurlijk mooi, maar heb zelf niet veel met paarden. En ik begrijp van Lize dat ik alleen maar in de weg loop als ik telkens zou komen opdagen.”

Lize: „Paarden hebben ook baat bij regelmaat. Ze zijn gewend om mij te zien als ik ze kom voeren.”

De laptop even weg

Christiaan: „Ik verkoop met mijn bedrijf entreekaarten voor toeristische attracties. Reizigers krijgen de entreekaarten direct in hun mailbox zodat ze niet in de rij hoeven staan. Ik heb het mede opgericht, en in anderhalf jaar tijd zijn we gegroeid naar twintig werknemers. Als je een eigen bedrijf hebt, is het heel lastig om ’s avonds of in het weekend niet nog even laptop te pakken.”

Lize: „We hebben geen harde afspraken, maar een stille agreement dat zondag laptopvrije dag moet zijn. En als we het zat zijn dat de ander altijd maar bezig is, zeggen we gewoon: stop de laptop even weg. Maar we herkennen die ambitie ook van elkaar.”

Christiaan: „We zijn allebei zo. Ik werk op zaterdag vaak ook door, omdat Lize dan ook de hele dag werkt.

Lize: De zondag is de enige dag dat we de hele dag samen zijn.”

Op de knieën

Christiaan: „We zijn allebei gek op Vlieland.”

Lize: „Dat is echt ons eilandje.”

Christiaan: „De rust, het gevoel dat je in een totaal ander land bent. Ook al ga je maar een weekend, op de boot heb je al het gevoel dat je de hele week weg bent.”

Lize: „Ik ga er al mijn hele leven heen. We hebben er geen huisje, maar slapen telkens in andere hotels. Soms staan we op de camping.”

Christiaan: „Elk jaar gaan we ook naar het festival Into the great wide open.”

Lize: „We zijn net verloofd, en hij heeft me dan ook ten huwelijk gevraagd op Vlieland.”

Christiaan: „Op een mooi rustig plekje op het strand.”

Lize: „Ik ging eerst zwemmen. En toen ik helemaal nat en koud uit het water kwam..”

Christiaan: „...zat ik opeens op mijn knieën.”

Lize: „Nu moeten we alleen nog bedenken wanneer we precies gaan trouwen. En waar.”