Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zo haal je het uiterste uit je spaargeld

Binnenkort ontvang ik een flink bedrag, dat ik veilig op een spaarrekening wil zetten voor onverwachte uitgaven. Waar moet ik op letten?

Een verstokte spaarder is vaak de risee van collega’s, beleggers, familieleden en geldadviseurs. Hij laat zich ten eerste martelen met de huidige, minieme spaarrente. Daarnaast moet hij toezien hoe beleggers recordwinsten boeken terwijl hij, net als zij, 1,2 procent vermogensrendementsheffing betaalt. En toch kan sparen slim zijn.

Zo is spaargeld ideaal als buffer voor onverwachte of onontkoombare uitgaven. Ook is sparen prima voor wie niets snapt van beleggen, wakker ligt van koersfluctuaties of effecten nu te duur vindt. Heb je geen lening of hypotheek lopen waarop je boetevrij kan aflossen? Dan is sparen eveneens een uitstekend idee. Het vergt wel aandacht. Veiligheid én de beste rente regel je in vier stappen.

Stap 1 Kies op spaarinformatie.nl de royaalste spaarbank(en) met een Nederlandse bankvergunning. Open direct één of meer rekeningen met een ‘toprente’. Ja, dat heeft zin. Op een ton spaarkapitaal scheelt elk tiende procentje extra rente jaarlijks 100 euro netto rendement. Wie twee ton spaargeld van Rabobank internetsparen (0,9 procent rente) overboekt en dan verdeelt over MoneYou (1,4 procent) en een tweejarig spaardeposito bij LeasePlan Bank (1,8 procent) verdient jaarlijks netto 1.400 euro extra rente.

Stap 2 Spaar per bank met een bankvergunning maximaal een ton per persoon. Want als de bank omvalt, krijg je op basis van het depositogarantiestelsel maximaal een ton vergoed. Maar pas op: diverse banken delen één bankvergunning, zoals ABN Amro met MoneYou, Aegon met Knab en Ohra met Delta Lloyd. De garantie van een ton geldt dan voor die banken samen. In het Register Depositogarantieselsel op dnb.nl zie je snel welke banken een bankvergunning delen. Of bel gratis De Nederlandsche Bank: 0800 - 020 1068

Stap 3 Blijf speuren naar veilige alternatieven die meer opleveren. Wie weet wil je solvabele zus tijdelijk een ton lenen tegen 2,5 procent? Of misschien kan je betrouwbare zoon zijn hypotheek oversluiten naar jou tegen voor jullie beiden gunstige voorwaarden?

Stap 4 Noteer in je (elektronische) agenda dat je over één jaar checkt of je nog de meest optimale spaarrente krijgt. En duim af en toe dat het kabinet spoedig het mes zet in de vermogensrendementsheffing voor spaarders.