Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Zilver voor triatlete Rachel Klamer op Europese Spelen

Klamer was in de eindsprint voor het zilver te sterk voor de Zweedse Lisa Norden.
Klamer was in de eindsprint voor het zilver te sterk voor de Zweedse Lisa Norden. Foto EPA / Vassil Donev

Triatlete Rachel Klamer heeft vandaag op de eerste Europese Spelen in Bakoe de eerste medaille voor Nederland gehaald. Klamer won zilver. Het goud was voor de Zwitserse Nicola Spirig.

Olympisch kampioene Spirig had 2.00.28 nodig voor 1,5 kilometer zwemmen, 43 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. Ze had een voorsprong van 1.16 op de Nederlandse. Klamer kwam nog als eerste uit het water, maar had op de fiets moeite in een kopgroepje met de wereldtoppers Spirig en Lisa Norden uit Zweden. De Nederlandse bleef echter in de kopgroep en het drietaal bouwde een voorsprong op van 2.30 op de rest.

De 24-jarige Nederlandse was het traagste met het wisselen naar hardloopschoenen. De Zwitserse Spirig ging te voet alleen aan de leiding en liep onbedreigd naar het goud. Klamer won de sprint voor het zilver van de Zweedse Norden. De andere Nederlandse atlete Maaike Caelers verloor veel plaatsen tijdens het lopen en eindigde als twaalfde op 4.18 van de winnares.

‘Fantastisch dat dit er is uitgekomen’

Klamer was blij met haar medaille. Een eerste plek had voor Nederland een ticket voor de Olympische Spelen in Rio opgeleverd, maar dat zat er volgens haar niet in. “Een paar dagen geleden voelde ik me niet zo goed. Ik heb heel rustig aan gedaan. Ik heb vandaag alles gegeven. Het is fantastisch dat dit er toch nog uit is gekomen”, zei ze tegen de NOS.

Klamer had het behoorlijk zwaar tijdens de wedstijd:

“Ik zag sterretjes tijdens het zwemmen, maar ik kwam toch als eerste het water uit. Het had alleen geen zin om er in mijn eentje vandoor te gaan. Die anderen achter mij zijn wel de nummers een en twee van de Olympische Spelen en het zijn beesten op de fiets.”

Nederland trekt kandidatuur in

De eerste Europese Spelen zijn gisteren officieel begonnen. Afgelopen week werd bekend dat Nederland zijn kandidatuur voor de Europese Spelen van 2019 weer intrekt. Sportkoepel NOC*NSF geeft de organisatie terug nu duidelijk is geworden dat de politiek geen geld in het sportevenement gaat steken. (ANP)