De zwarte activiste die blank bleek

Rachel Dolezal (37) was een uitgesproken en mediagenieke woordvoerder van de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De hoogleraar African Studies en voorzitter van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) in de stad Spokane verscheen sinds de rellen in Ferguson regelmatig in de Amerikaanse en internationale pers. De afgelopen maanden haalde ze vaak het nieuws omdat ze doodsbedreigingen en racistische brieven ontving. Totdat donderdagavond opeens bleek dat Rachel Dolezal met een leugen rondliep. Ze is helemaal niet zwart. Haar ouders zijn niet de Afro-Amerikanen op de foto die ze vaak toonde. Haar echte moeder, Ruthanne Dolezal, liet weten dat haar dochter al jarenlang liegt over haar identiteit. „Ze begon zichzelf te vermommen in 2006 of 2007. Het is triest dat Rachel zichzelf niet meer is.” Volgens haar moeder heeft Rachel Tsjechisch, Zweeds en Duits bloed. De leugen van Rachel Dolezal raakt een gevoelig thema in de VS. Ras is door de historische context van slavernij en segregatie een zelden besproken onderwerp, zeker tussen blank en zwart. Tegelijkertijd is het alom aanwezig. Amerikanen moeten hun ras invullen op officiële documenten. Dolezal reageerde later in een geschreven reactie dat haar ras „een complex onderwerp” is. „Ik denk niet dat iedereen dat begrijpt.”