Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wijnles van de apen

Harold Hamersma ontdekt Spaanse natuurwijn van een bijzondere maker.

Onlangs was ik op Ibiza, maar ook daar kan gewerkt worden. Niet in de laatste plaats, omdat mijn broer er een wijnwinkel bestiert. We moeten er nog wel eens om gniffelen als we samen proeven. Omdat de stelling dat een kind het product is van zijn ouders bij ons niet opgaat. Dan had ons leven in het teken gestaan van een mix van Heineken bier en Coebergh bessenjenever. Enfin, we namen wat proefflessen op de som en troffen een rode Spanjaard: Bujes 2012. Kreukelkurkje. Scheef etiket. Goedkoop glas. Monastrell. Geen herkomstbenaming. Ondanks dat alles: buitencategorie. Ooit aangereikt door een echtpaar op het eiland dat louter als doel in het leven heeft de beste restaurants van de wereld te bezoeken. Ze dronken ’m in het Catalaanse El Celler de Can Roca.

Op Facebook vonden we, onder zijn bedrijfsnaam Laboratorio rupestre, zijn warrige pagina. We stuurden een bericht en twee dagen later deed de wijnmaker de winkel aan. Dat leidde tot nog grotere verwarring. Erik Rosdahl – een Zweed – oogde als de utty professor uit de film Back to the Future en sprak achterstevoren in hiëroglyfen. Als we het goed begrepen was hij scriptschrijver in Hollywood geweest, leefde om één te worden met de natuur –gehuld in slechts een lendendoek – in de Filippijnse jungle, en belandde in een ruïne (escombro) in het Spaanse Yecla, tot voor kort gevreesd om zijn huiswijn van huilkwaliteit.

Vervolgens kregen we een verhandeling over apen die de mens hebben leren wijn maken door een gat te graven en er druiven in te gooien, dit af te dekken en te wachten tot het spul ging gisten.„No! I didn’t say monks; monkeys!” Om daarna te verkondigen dat hij geen wijn maakt maar „druiven observeert”. Even kregen we de neiging om toen weer om onze vader en moeder te gaan roepen. Maar die verdween toen hij Escombro 2013 schonk, een natuurwijn gemaakt van alicante bouschet. Of deze ook al ontdekt was door GlouGlou (glouglou.nl), informeerde ik, de nieuwe wijnbar/winkel in Amsterdam. Zij schenken alleen maar natuurwijnen, omdat ze biologische en biodynamische niet puur genoeg vinden. Maar Rosdahl zat al weer op een ander communicatieniveau en murmelde wat over een viool en een machinegeweer. Ondertussen dronken wij de fles leeg. Wie zijn wijn wil proeven, kan een poging wagen via zijn Facebookpagina. Ik geef u weinig kans.