Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Drie of vier werkwoorden achter elkaar? Zeventien kan ook!

Dankzij ‘Had je dit stukje moeten hebben willen lezen?’, NRC Handelsblad, 5 juni) begrijp ik nu hoe een bepaalde taalgrap met een reeks infinitieven in elkaar zit: met een infinitief in plaats van een voltooid deelwoord. Dat klinkt heel wat natuurlijker.

Leerling beklaagt zich bij zijn bankgenoot dat die hem niet is blijven helpen na een waarschuwing tijdens een proefwerk, en krijgt dan te horen: „Ik zou jou wel eens hebben willen zien durven blijven zitten praten.” Toen ik deze in mijn klas vertelde, zei een leerling: „Ik zou, in plaats van ‘hebben willen zien durven blijven zitten praten’ hebben willen zeggen ‘hebben willen zien durven blijven zitten helpen’.”