Hoogleraar hield belangen stil

Een hoogleraar van VU medisch centrum die de drijvende kracht is achter het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, heeft zakelijke belangen bij dat onderzoek verzwegen. Dat blijkt uit bevindingen van deze krant.Het betreft klinisch patholoog Chris Meijer. Hij is sinds 2010 emeritus hoogleraar maar nog altijd in dienst van VUmc. In een reactie stelt het ziekenhuis dat de patholoog zijn belangen wel degelijk had moeten melden. Het ziekenhuis onderzoekt die momenteel.

Ook in zijn wetenschappelijke publicaties meldde Meijer niet al zijn zakelijke belangen, wat hij wel had moeten doen. VUmc heeft haar ombudsman wetenschappelijke integriteit gevraagd de publicaties hierop nader te onderzoeken. Emeritus hoogleraar medisch-wetenschappelijke verslaglegging John Overbeke, die de bevindingen van deze krant inzag, spreekt van „wetenschappelijk wangedrag”.

Het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad in 2011. Dat leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer, die de raad ook adviseerde. Ook de raad kende niet alle zakelijke belangen van de patholoog. Raadsvoorzitter Pim van Gool noemt dat „absoluut onjuist”. „Het is op geen enkele manier in overeenstemming met onze regels.”

Meijer verzweeg onder meer dat hij mede-eigenaar was van een biotechbedrijf dat testen maakt om vrouwen op baarmoederhalskanker te screenen. Meijer noemt dit „een privézaak”.