Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Tóch geen recordopbrengst Serious Request

Het is traditie: elk jaar levert de inzamelingsactie Serious Request van 3FM op Kerstavond weer meer geld op. Maar de laatste keer niet, blijkt nu.

Het Rode Kruis heeft de opbrengst van Serious Request 2014 met 380.000 euro naar beneden bijgesteld, tot 12 miljoen euro. Daarmee is er een einde gekomen aan een tienjarige reeks van recordopbrengsten tijdens de inzamelingsactie van radiozender 3FM. Dat staat in de jaarrekening van het Rode Kruis, die vandaag door de ledenraad moet worden goedgekeurd.

Tijdens het slot van de elfde editie, afgelopen december in Haarlem, werd er nog een recordbedrag van 12.380.438 euro gepresenteerd. Dat was zo’n 80.000 euro – 0,6 procent – meer dan het jaar daarvoor. „Met die schatting dachten we aan de veilige kant te zitten, maar onze rekenmethode is niet adequaat gebleken”, aldus Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels.

Bij Serious Request draaien drie 3FM-dj’s zes dagen lang vanuit het ‘Glazen Huis’ verzoekplaatjes in ruil voor donaties. Daarnaast vinden er in het hele land verschillende acties plaats om geld in te zamelen. De ontlading was groot afgelopen Kerstavond, toen de dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren de radiostudio verlieten en er voor het elfde jaar op rij een recordbedrag werd gepresenteerd.

Dat bedrag was een schatting, gemaakt op basis van toezeggingen in de actieweek en ervaringen uit het verleden. Niet al het geld staat aan het einde van de actieweek al op de rekening van het Rode Kruis. En ook in de maanden na Serious Request blijven er vaak nog nieuwe donaties binnenkomen, bijvoorbeeld als resultaat van particuliere acties.

Het was een zwaar thema

Dat „na-ijl-effect” was dit jaar minder groot dan voorgaande jaren, aldus het Rode Kruis, waardoor het definitieve bedrag 3 procent lager uitvalt. Daarnaast had het de organisatie meer dan voorgaande jaren te maken met storingen: voor 250.000 euro aan incasso’s kon niet worden geïncasseerd. Het Rode Kruis ontkent dat er in december een optimistische schatting is gemaakt om een anti-climax bij het slot van Serious Request te voorkomen. Stoffels: „Het was een gefundeerde prognose, die we naar eer en geweten hebben geprobeerd te maken. De hele week lagen de tussenstanden net iets hoger dan het jaar daarvoor. We dachten dat we goed zaten, maar helaas is het anders uitgepakt. Dat betreuren we.”

De opbrengst van Serious Request 2014 is bedoeld voor de hulpverlening aan de slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Om toch aan het in december gepresenteerde bedrag te komen haalt het Rode Kruis 380.000 euro uit de eigen reserves voor internationale hulp.

De trendbreuk bij de opbrengst van Serious Request komt niet helemaal onverwacht. Tussen 2004 en 2012 werden er ieder jaar forse records neergezet, zelfs toen de overheid in 2009 de jaarlijkse miljoenenbijdrage staakte. Sindsdien schommelt het bedrag dat op Kerstavond wordt gepresenteerd rond de 12,3 miljoen euro.

Dat betekent niet dat het plafond bereikt is, aldus 3FM-zendermanager Wilbert Mutsaers. „Voor veel scholen was het thema van afgelopen jaar, seksueel misbruik, net een tandje te zwaar om mee te doen met de actie. Als je zonder die steun dan toch nog min of meer hetzelfde bedrag haalt vind ik dat opzienbarend.”

Maar het bedrag van Kerstavond is dus elk jaar een schatting – niet de daadwerkelijke opbrengsten. Wie naar die laatste cijfers kijkt, zoals vermeld in de jaarrapportages van het Rode Kruis, ziet dat er al twee jaar geen nieuw record is gevestigd. In 2012, toen er geld werd opgehaald om babysterfte terug te dringen, kwam er in de maanden na de actie nog 1,5 miljoen euro meer binnen dan werd verwacht. Het definitieve bedrag kwam daarmee op 13,8 miljoen euro – het hoogste bedrag dat Serious Request ooit heeft ingezameld. Sindsdien wordt er ieder jaar minder opgehaald. Mutsaers: „Het liefst halen we natuurlijk honderdmiljoenmiljard op, maar het gaat niet om de records. Dat benadrukken we ook ieder jaar weer. We zijn allang blij dat we zo veel mensen weten te bereiken.”

In december strijkt Serious Request neer in Heerlen. Het Rode Kruis heeft al laten weten dat de eindstand die dan op Kerstavond zal worden gepresenteerd „voorzichtiger zal worden gecalculeerd”.