Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Terugkijken: de weinig bruisende aftrap van Hillary’s campagne

Foto: Reuters / Brendan McDermid

Hillary Clinton heeft vandaag in New York officieel haar campagne afgetrapt om de nieuwe Amerikaanse president te worden. NRC.nl sprak met correspondent Guus Valk die haar een progressief verhaal hoorde afsteken. “Ze zette zich goed neer als beleidspoliticus. Maar bruisend? Dat was het niet.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Roosevelt Island wacht op Hillary. http://t.co/7K8Dlrk7HI
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hillary komt op, wijzend en zwaaiend, zoals we van haar gewend zijn. De schaterlach van ’08 is uit het repertoire verdwenen.

Voor de campagneaftrap hadden zich zo’n 5500 aanhangers verzameld op Roosevelt Island in New York. De speech begon om 12 uur ‘s middags (18.00 uur Nederlandse tijd), en daardoor was het warm. Valk:

“Misschien ging daarom het dak er wel niet af. Men had al al lang in de warmte in de rij moeten staan. Daardoor was het moeilijk om de sfeer erin te houden.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hillary: “Mijn haar zullen jullie niet grijs zien worden in het Witte Huis. Ik verf het al jaren.” Daarmee kreeg ze het meeste applaus.

Hillary gebruikte haar persoonlijke leven weinig in haar speech, terwijl ze gisteren nog wel een video had geplaatst waarin haar eigen ‘gevechten’ een grote rol speelden en eerder al een video op haar YouTube-kanaal verscheen met een ode aan haar moeder.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Weinig biografische elementen, Hillary praat over de economie,banen voor alle Amerikanen, bedrijven. Doet in de verte aan Mitt Romney denken

Geen Yes we can

Het viel Valk op dat Hillary de Amerikaanse economie tot haar thema heeft gemaakt, en dat ze iedereen probeerde aan te spreken.

“Prosperity can’t be just for CEO’s and hedge fund managers. Democracy can’t be just for billionaires and corporations. Prosperity and democracy are part of your basic bargain, too.”

Verder kwam ze met “een waslijst” aan progressieve punten. Zo kaartte ze discriminatie van homo’s aan, en de ongelijke betaling van vrouwen. Ook het klimaat kwam langs.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Een echte progressieve beleidsspeech van Hillary. Geen vuur. Journalisten waren verveeld, maar bezoekers waren blij hoe inhoudelijk het was.

Eén centraal overkoepelend verhaal of thema ontbrak echter, concludeert Valk. “Daar heeft ze waarschijnlijk bewust voor gekozen, maar daardoor is het wel minder aansprekend dan bijvoorbeeld Obama met zijn Yes We Can.” Ook opvallend: het ontbreken van een visie over de buitenlandse politiek, terwijl ze vier jaar lang minister van Buitenlandse Zaken is geweest.

Bekijk een deel van de speech van Hillary terug:

De presidentverkiezingen vinden plaats in 2016, maar daarvoor moet nog wel worden besloten wie namens de Democraten en de Republikeinen de kandidaat wordt. Hillary gaat direct na haar speech naar Iowa en New Hampshire, belangrijke staten voor de voorverkiezingen.