Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Talibaan doden zeker twintig agenten bij aanval op checkpoints

Archieffoto van agenten die in Helmand de schade bekijken na een aanslag op de politie.
Archieffoto van agenten die in Helmand de schade bekijken na een aanslag op de politie. Foto EPA

Bij een aanval van de Talibaan vannacht checkpoints van de politie in het zuiden van Afghanistan zijn volgens de lokale autoriteiten minstens twintig politieagenten gedood. De militanten en het Afghaanse leger vochten na het inzetten van de aanval door de Talibaan tot vanochtend door, meldt persbureau AP.

Bij de aanvallen in de onrustige provincie Helmand vielen naast de twintig doden ook zeker tien gewonden. De Talibaan lijken ook grote verliezen te hebben geleden, hoewel onduidelijk is hoeveel strijders van de groepering zijn omgekomen.

De aanval in Helmand komt nadat het Afghaanse leger deze week erkende dat de Talibaan de afgelopen tijd de controle hebben weten te verkrijgen in zeker vier districten in het hele land. Het Afghaanse leger moet de Talibaan sinds het begin van het jaar zelfstandig bestrijden, nu de NAVO-coalitie zijn gevechtsmissie in het land heeft beëindigd. Het aantal aanvallen op checkpoints van de politie is flink toegenomen sinds de Talibaan in april hun voorjaarsoffensief hebben ingezet, meldt AP.

Afghaanse leger en politie lijden meer verliezen

Het Afghaanse leger en de politie lijden sinds begin dit jaar de NAVO-steun wegviel meer en meer verliezen. Tussen 1 januari en 7 mei werden bij anti-regeringsgeweld 2322 militairen en agenten gedood, 53 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ter vergelijking: het aantal Amerikaanse militairen dat sinds de invasie in 2001 in het land omkwam staat op 2217.