Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

De drie outsiders & smaakmakers op de Copa America

Arturo Vidal van Chili in actie tijdens de openingswedstrijd van de Copa America. Chili won de wedstrijd tegen Ecuador met 2-0.
Arturo Vidal van Chili in actie tijdens de openingswedstrijd van de Copa America. Chili won de wedstrijd tegen Ecuador met 2-0. Foto Reuters/Henry Romero

Lionel Messi en Sergio Agüero. Neymar. Alexis Sánchez. James Rodríguez, Jackson Martinez en Radamel Falcao. Edinson Cavani. Zomaar wat namen van spelers die de komende drie weken lekker doorvoetballen. Het ‘EK van Zuid-Amerika’ kent natuurlijk de twee traditionele toplanden Brazilië en Argentinië, maar ook drie zeer gevaarlijke outsiders die zomaar kunnen winnen.

Het toernooi om de titel ‘beste voetballand van Zuid-Amerika’ is donderdag begonnen met gastland Chili dat met 2-0 Ecuador versloeg. Wie denkt dat de Copa America een simpele tweestrijd tussen de Seleçao en La Albiceleste is, heeft een tijdje onder een steen gelegen. Juist Brazilië en Argentinië stelden qua spel teleur op het afgelopen WK, al wisten ze respectievelijk de halve finale en finale te behalen.

Voor de neutrale voetballiefhebbers viel er echter meer te genieten bij de wedstrijden van Chili, Columbia en Copa America-titelhouder Uruguay. De smaakmakers van het WK maken alledrie kans op de eindzege, en wel hierom:

Uruguay

De titelhouder is historisch gezien het sterkst presterende land op het eigen continent. Al vijftien keer wist La Celeste de titel mee naar huis te nemen. Ondanks het grote gemis van Luis Suarez, nog altijd geschorst vanwege zijn trek in Italiaanse mannenschouders, is de selectie opnieuw een grote kanshebber.

Spits Cavani zal voor de doelpunten moeten zorgen nu ook het boegbeeld Diego Forlan is afgehaakt als pensionaris. Hij weet zich in ieder geval verzekerd van een ijzersterke verdediging achter zich onder leiding van Diego Godin, de aanvoerder van Atlètico Madrid. Veel, en in ieder geval de kansenratio van de titelverdediger, zal afhangen van de jonge middenvelder Giorgian De Arrascaeta. Voor ons nog onbekend, maar dit 21-jarige talent haalde alle krantenkoppen in Zuid-Amerika met een omhaal voor zijn Braziliaanse club Cruzeiro tijdens de groepsfase van de Copa Libertadores.

Uruguay zit in de poule met Argentinië, Paraguay en Jamaica.

Columbia

Weinig landen hebben een combo van aanvallende middenvelder-spits zoals Colombia: James Rodríguez en Radamel Falcao. Voeg spits Jackson Martinez, goed voor acht doelpunten in de Champions League van afgelopen seizoen, en je weet dat je hier te maken hebt met een formidabele aanvalsmachine.

Doelpunten maken moet dus geen probleem zijn, maar ze voorkomen wordt een ander verhaal. Aan keeper David Ospina zal het niet liggen, maar levende legende Mario Yepes is op 39-jarige leeftijd eindelijk gestopt met voetbal, en heeft daarmee een gapend gat in de defensie van Los Cafeteros achtergelaten. Talent Jeison Murillo van het Spaanse Granada zal dit toernooi moeten laten zien waarom er zoveel van hem verwacht wordt. Bij Columbia is er ook sprake van enige Nederlandse inbreng: Santiago Arias is de rechtsback van PSV.

Columbia zit in de poule met Brazilië, Peru en Venezuela.

Chili

Het gastland heeft de eerste punten al in de tas: Ecuador werd donderdagavond met 2-0 verslagen. Een goed begin richting mogelijk de eerste internationale beker voor Chili. La Roja heeft een van de meest uitgebalanceerde selecties van dit toernooi. De kwaliteit zit in elke linie: van keeper Claudio Bravo tot alleskunner Arturo Vidal op het middenveld en van sloper Gary Medel in de verdediging tot de kwikzilveren Alexis Sanchez die voor doelpunten moet zorgen.

Met de support van de fans (en mogelijk scheidsrechters) moeten de Chilenen ver kunnen komen in dit toernooi. Wie weet kan Felipe Gutiérrez van FC Twente over een paar weken wel een feestje vieren. Vorig jaar maakten ze indruk met hun spel tijdens het WK, nu is het tijd om daar klinkende resultaten aan toe te voegen.

Chili zit in de poule met Ecuador, Mexico en Bolivia.

Sport1 zendt de Copa America live uit.

En, ga je kijken naar de Europese Spelen?

De Spelen worden helemaal niet live uitgezonden, de toppers uit de Nederlandse sportwereld laten ze links liggen en ze zijn een prestigeproject zijn van president Aliyev. Allemaal redenen om het niet te doen.

Waarom je toch moet inschakelen? We maken kans op goud. Onze judokas verschijnen met een zware delegatie op de tatami. De broertjes Elmont en Henk Grol geven acte de présence nadat het EK in april niet doorging. En let op de BMX’ers.

Ook heftig: tafeltennis. Want ‘we’ hebben Li Jiao en Li Jie. Top. Schermen is ook de moeite waard met Bas Verweijlen als afgevaardigde. En kent u Rick van der Ven nog, de handboogschutter die in Londen 2012 nèt naast brons greep? Spannend tv-moment was dat. Hij is erbij.

En het wielrennen kan heus wel interessant worden. Want onze piepjonge held Mathieu van der Poel is er bij. En ook Stef Clement. En Niki Terpstra.

Lees alles over de Europese Spelen hier.

De NOS zendt samenvattingen/hoogtepunten uit van de ES.

En dan verder nog…

- Wielrennen: WorldTour, Ronde van Zwitserland (t/m 21/6)
- Tennis: ATP/WTA-toernooi (t/m 14/6), Topshelf Open
- Motorsport: WK weg, GP Spanje (t/m 14/6)
- Voetbal: Copa América (t/m 4/7)
- Europese Spelen (t/m 28/6)
- Autosport: 24 Uur van Le Mans (met Ned) (en 14/6)
- Basketbal: NBA finals, best-of-seven (t/m 19/6)