Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Pinkpoppraat: Regendoop en Muse als daverende afsluiter

De Noorse 18-jarige zangeres Aurora op Pinkpop.
De Noorse 18-jarige zangeres Aurora op Pinkpop. Foto NRC / Amanda Kuyper

Vrijdag 12 tot en met zondag 14 juni vindt de 46e editie van Pinkpop plaats. Onze NRC-muziekrecensent Amanda Kuyper is het hele weekend op het festival. We bellen elke dag met haar over de hoogtepunten. Vandaag: hoosbuien bij Body Count en de strakke show van afsluiter Muse.

Goedemorgen Amanda! Wat hoor ik nou op de achtergrond?

Dat is de soundcheck. Mijn hotelkamer is om de hoek van de mainstage, dus ik hoor de soundcheck. Straks opent de Britse indiepopband The Wombats festivaldag nummer twee. Hoor je dat? Zojuist werden de gitaren gestemd, nu wordt de microfoon doorgenomen. Ik hoor alleen maar pop-pop-pop erdoorheen, klik-klak. De wind staat precies deze kant op. Ah, nu is de piano aan de beurt. Oh, iemand kan ook het nummer The Entertainer spelen!

De doop van Pinkpop 2015 was een fikse regenbui bij eerste act Body Count. Stond jij daar ook in?

Ja, toen kwam ik net aan. Het was niet te geloven hoe hard het ineens regende. Binnen no time stond alles blank, maar daar bleef het gelukkig bij. Het was niet het noodweer dat voorspeld was. In eerste instantie zou het ook gaan onweren. Het was interessant om te zien hoe Pinkpop zich, gezien vorig jaar, daarop zou voorbereiden. Bij de evaluatie van vorig jaar kwam naar buiten dat het anders moest, en nu is er een controlecentrum.

Twitter avatar stefanraatgever Stefan Raatgever Was dit hét noodweer voor Pinkpop? Dan was dit de schade! #pp15 http://t.co/ChQjGKd7C7
Twitter avatar bartwijlaars Bart Wijlaars Ok, er is regen en er is regen en nu regent het. #PP15 #Telegraaf http://t.co/PqUEFR2VSl

Body Count, dan, de rapmetalgroep van Ice-T. Als je nog niet wakker was gistermiddag, dan was je zodra zij begonnen dat wel.

Het was wel een daverende opening, Pinkpop begon met een klap. Terwijl Ice-T wel de hele tijd boos keek - er moest bloed vergoten worden, riep hij - was het vrij ongevaarlijk. Het is niet echt mijn kopje thee. Gisteren was het veel terugblikken met oude acts waar nieuw leven in werd geblazen: Faith No More, Slash. Dat is heel veel herkenning. Body Count is nu met nummers als ‘Cop Killer’ uit 1992 nog wel actueel. Nu zijn het boze vijftigers die staan te springen.

Bekijk ‘Cop Killer’ op Pinkpop:

Wat was je hoogtepunt van de dag?

Dat was Muse, de beste act van de eerste dag. Het was rocken in perfectie, een show van hoge klasse. Alles is uitgedacht, maar het werd gebracht met een enorme professionaliteit. Heel strak, met prachtige beelden erbij. Muse is een rockband van een hoog kaliber. Hun show had ook het meest effect van de dag op het publiek, je zag mensen echt opgaan in de muziek. Bij Faith No More werden de hits wel beleefd, maar hier zat het effect natuurlijk ook in de lichtshow en de videowall. Je werd gelijk opgetild. Ze weten hoe ze het moeten brengen en dat deden ze met zulke grote professionaliteit. Bij het nummer ‘Madness’ was de bas volgens zanger Matthew Bellamy out of tune. Ik denk dat het publiek niet eens was opgevallen, laat staan dat ze het erg vonden. Hij merkt dat toch op, en stopt het nummer dan. Dat is toch opmerkelijk maar geeft hun professionaliteit weer. Het was een overrompelende, machtige show.

Bekijk wat filmpjes van Muse gisteravond:

‘Madness’:

‘Hysteria’:

Bekijk meer filmpjes van Muse op YouTube.

Heb je nog nieuwe acts kunnen ontdekken?

Pinkpop is daar niet het festival voor, in principe treden er gevestigde namen en bands op van wie je weet wie er gaan toeren. Maar voor mij was Aurora echt een nieuwe naam die ik nog niet eerder live heb gezien. Ze trad op in de nieuwe Stage4-tent, die erg prettig is. Aurora is een breekbaar klein meisje, pas 18 jaar, ze zag er elfjesachtig uit met haar wonderlijke oogjes. Als een soort Björk bewoog ze haar armen. Haar hoge, glasheldere stem was soms een beetje schel, maar je zag dat ze nieuwe harten aan het winnen was. Dat merkte je aan het warme applaus dat ze kreeg. Ze moest er ook om giechelen, ‘is dit voor mij?’ Heel innemend.

pinkpop

De Noorse zangeres Aurora op Pinkpop. Foto NRC / Amanda Kuyper

Bekijk de containersessie van radio 3FM van Aurora:

Wat staat er vandaag op het programma in Landgraaf?

Vandaag is mainstreamdag. Veel Nederlandse acts spelen vandaag. Van Dotan tot Anouk tot Kensington, tot John Coffey en Joost van Bellen. Ik ga zeker naar Avicii, al is het maar om te zien wat hij doet. Het is een feit dat dance op Pinkpop nooit echt een kans kreeg. Dat had te maken met de avondklok, de vergunning. En het feit dat veel bands/acts laseraankleding hebben, en dat slaat ‘s middags nergens op. Er was altijd discussie dat Pinkpopbaas Jan Smeets die grote acts niet kon krijgen omdat ze niet bij daglicht willen optreden. Nu mag het festival een uur langer doorgaan, dus tot middernacht in plaats van elf uur. Ik ben gewoon echt nieuwsgierig naar Avicii en wat hij gaat staan doen. Hij is een topproducer met veel hits, wat gaat hij daaraan toevoegen? Het publiek gaat ongetwijfeld stuiteren.

Bekijk sfeerbeelden van dag 1:

Robbie Williams gaat afsluiten vanavond. Gaat hij jou entertainen vanavond?

Williams is natuurlijk ook een beetje op z’n retour, maar ik denk wel dat het een leuk en sympathiek optreden gaat zijn. Ik verwacht er geen wonderen van. Veel kwinkslagen en gezelligheid.

Gisteravond viel Foo Fighters-zanger Dave Grohl van een podium op een festival in Zweden. Weet je al of de Foo Fighters wel/niet komen afsluiten zondag?

Nee, heb nog niemand erover gesproken. Het is ook nog niet bevestigd. Onder de boekers die ik gister sprak was er een houding van ‘we moeten het nog zien’. Iets voordat Muse optrad werd het bekend. Het was wel het gesprek van de avond, en vooral hoe het opgelost zou worden en wie er eventueel zou invallen. Ik hoorde de suggestie dat Pharrells show zou worden opgeschoven, want die staat voor de Foo Fighters geprogrammeerd. Je zou je ook kunnen voorstellen dat Chef’Special gebeld wordt, die naam viel ook. Verder is het natuurlijk een drama voor een festival als de slotact zo’n pech heeft en aan het wankelen is. De honderd meter lange catwalk staat al klaar. Aan de andere kant, Dave Grohl met een gipsen been kan ook een show zijn.

Lees in NRC Handelsblad: Daverende rock op regenachtig Pinkpop

Bekijk ook de In Beeld-fotoserie die fotograaf Andreas Terlaak voor NRC maakte van de eerste dag: