Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Periscope op Pinkpop: thuisblijvers konden zo toch Muse zien

Screenshot van de live-streaming app van Twitter, Periscope, waarmee gebruikster Suzanne Unck gisteravond het concert van Muse deelde.
Screenshot van de live-streaming app van Twitter, Periscope, waarmee gebruikster Suzanne Unck gisteravond het concert van Muse deelde. Screenshot Judith Laanen

Nederlandse fans van Muse die gisteren niet op Pinkpop waren, hadden pech. De NPO mocht geen beelden van het concert live uitzenden. Enter moderne technologie: Periscope-gebruiker en Pinkpopbezoeker Suzanne Unck werd voor veel fans de heldin van de avond toen ze het concert livestreamde.

In maart zorgde de eerste live-stream app Meerkat direct voor opwinding op technologie- en muziekfestival South By Southwest in Texas. Kort daarna lanceerde Twitter een eigen concurrent, Periscope. Beiden zijn als app op je telefoon te downloaden. Het enige dat je hoeft te doen bij Periscope is een titel in te vullen, te kiezen of je stream publiek of privé te zien is, en de uitzending te starten.

En dat deed gebruiker Suzanne Unck gisteravond bij het concert van Muse op Pinkpop:

Twitter avatar suzanneunck Suzanne Unck Whhaaahhhh!!!!! Als Muse niet uitgezonden wil worden, stream ik gewoon op @periscopeco @NPOcultura. Kijk terug! Meer dan 500 viewers :)))

En we zijn live

Rond 22.45u begon Suzanne Unck met streamen, bij het begin van Muse-nummer ‘Hysteria’. Binnen no time werd de stream opgepikt. Nrc.nl belde met Unck op Pinkpop over haar Periscope-avontuur.

Hoe kwam je erbij om het concert van Muse te streamen?

Ik had Periscope al tijdje op mijn telefoon staan, maar nog nooit iets mee gedaan. ‘s Middags heb ik de app uitgeprobeerd bij dance-act Above and Beyond. Ik had meteen 40 kijkers en allemaal positieve reacties. Toen ik hoorde dat de NPO Muse niet mocht uitzenden, wilde ik wel een paar nummers tussendoor filmen. Ik had eerst een los nummer gestreamd, en na nog een of twee nummers ben ik de rest gaan streamen omdat mensen vroegen of ik de rest wilde blijven filmen. Ik ben enorm verbaasd hoe het liep. Ik stond in het midden van het veld, vlak achter de geluidstafel. Het beeld was niet zo goed, maar vooral op het geluid kreeg ik veel positieve reacties.

Hoeveel kijkers heeft je stream uiteindelijk getrokken?

Ruim vierduizend. Ook uit Equador, Chili, Rusland, en weet ik veel waar. Muse Holland had het gedeeld op Twitter, daardoor breidde de stream zich ook als een olievlek uit.

pinkpop

Gebruikers vertellen waarvandaan ze naar de livestream van Muse op Pinkpop kijken. Screenshot Judith Laanen

Een andere vraag die veel kijkers je stelden via de chatfunctie in de app, die voorbij rolde in het scherm: vertel ons het geheim van je batterij, Suzanne.

Ik maakte me ook zorgen over mijn batterij, die stond op op een gegeven moment op nog maar elf procent. Ik heb mijn rugzak op mijn buik gehangen, en toen de powerbank aan mijn telefoon gehangen. Je zag toen even niks, maar toen was ik die kabel aan het inpluggen. Door mijn rugzak kon ik ook een beetje mijn armen steunen.

Voor vandaag zit je wel goed, zag ik op Twitter. Je provider T-Mobile heeft je van een nieuwe powerbank voorzien?

Ik ken iemand die bij T-Mobile werkt, die had contact met een andere collega en stelde voor ‘iets te doen’. Ik heb vandaag de allergrootste powerbank gekregen, die zijn ze vanuit de winkel in Heerlen komen brengen. Mijn andere powerbank is nu op de camping en voor driekwart leeg. Ze vroegen als eerste natuurlijk of ik T-Mobile-gebruiker was. Ze hebben ook zelf met Periscope gefilmd toen ik de powerbank kreeg.

Heb je nog commentaar gehad van de band of de NPO?

Nee, ik heb van beiden nog niks gehoord. Ik vind het wel interessant om te kijken wat er gebeurt als je de grenzen opzoekt. Juist zo’n band als Muse, die zelf de regie in handen wil houden en ook liedjes zingt over controle, hoe ga je daar als band mee om? Door zo’n tv-uitzending te verbieden, gaan mensen zelf filmen. Dit is dus de consequentie.

Wat ga je vanavond streamen?

Misschien Robbie Williams, het hangt ervan af waar ik kan staan. En ik ben hier natuurlijk voor mijn plezier, niet om nu continu te streamen. Ik sta nu bij de Wombats, op best een leuke plek. Ga zo even kijken of ik zo wat kan streamen.

Periscope-streams 24u houdbaar

Op dit moment blijft opgenomen materiaal bij Periscope 24 uur staan, dus kijk het gedeelte van de Muse-show dat Unck opname terug voordat het te laat is. 3FM-dj Herman Hoffmann schakelde rond half twaalf ook in, dus er is er nog eentje:

Twitter avatar suzanneunck Suzanne Unck En nu weer naar het festivalterrein #pp15. Heb er zin in! http://t.co/DMJBwvfgRy