Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Pentagon is bereid om zware wapens in Oost-Europa te zetten’

Soldaten tijdens een NAVO-oefening in Litouwen eerder deze maand.
Soldaten tijdens een NAVO-oefening in Litouwen eerder deze maand. Foto: AP / Mindaugas Kulbis

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zou bereid zijn om zwaardere wapens te stationeren in de Baltische staten en Oost-Europa. Dat zou Rusland af moeten schrikken in hun agressieve houding ten aanzien van Europa. Dat schrijft de New York Times op basis van bronnen binnen het Pentagon.

Volgens de krant gaat het om tanks, voertuigen voor grondtroepen en andere zware wapens voor zo’n 5000 soldaten. In het voorstel zou geen sprake zijn van permanente stationering van troepen in het gebied, zoals de Baltische staten hadden verzocht.

Of het plan van het Pentagon doorgaat is nog niet duidelijk. Een woordvoerder laat tegenover Reuters weten dat er nog geen beslissing is genomen. “We kijken de laatste jaren al regelmatig naar de positionering van ons materieel voor trainingen en oefeningen met onze NAVO-partners.”

Sowieso moet de Amerikaanse regering het voorstel goedkeuren. Daarna moet ook de NAVO nog akkoord gaan. Het zou de eerste keer sinds het einde van de Koude Oorlog zijn dat de VS wapens in zouden zetten in regio’s die destijds tot de Sovjet-Unie behoorden.

Bondsgenootschap onder vuur

Sinds de Russische annexatie van de Krim kijkt West-Europa met argusogen naar de houding van Rusland. Onder meer Estland, Letland en Litouwen vrezen eenzelfde scenario in hun land. De landen zijn lid van de NAVO, en in principe zou een aanval van Rusland betekenen dat de andere NAVO-landen moeten ingrijpen. De afgelopen weken zijn er ook grote NAVO-oefeningen in Polen en de Baltische staten gehouden, om te laten zien dat die landen kunnen rekenen op steun van hun bondgenoten.

Maar er lijkt een pijnlijke zwakte blootgelegd, schreef NRC-redacteur Juurd Eijsvogel gisteren in NRC Handelsblad (€). Een meerderheid in Duitsland, Frankrijk en Italië lijkt namelijk tegen ingrepen.

“In die landen vindt een meerderheid van de bevolking, volgens een internationale opiniepeiling die deze week verscheen, dat hun leger andere NAVO-landen níét te hulp moet komen als die door Rusland worden aangevallen. (…) Want wie in het Westen is bereid te sterven voor Tallinn, Riga of Vilnius?”

In de VS is er wel een kleine meerderheid voor de NAVO-solidariteit.

“Voor de NAVO zijn dit ontnuchterende cijfers. Als de wederzijdse veiligheidsgarantie door een flink deel van de bevolking in de grote lidstaten niet serieus wordt genomen, welke conclusies zal Moskou daar dan uit trekken? (..) De NAVO en de politiek staan nu voor de taak de publieke opinie ervan te doordringen dat met de veiligheid van de Baltische landen en Polen ook die van de rest van Europa op het spel staat.”

Lees ook het interview met de Letse minister van Buitenlandse Zaken: ‘Rusland bewees NAVO een dienst’ (€)