Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

‘Pastel is fijn neutraal’

Elke week vertelt iemand over zijn of haar eigenzinnige kledingstijl. Deze week: modeontwerper Machteld Schouten. „Het meeste wat ik heb, heb ik gevonden op sample sales.”

Foto Jan Willem Kaldenbach

Machteld Schouten (50), mode-illustrator en modeontwerper uit Amsterdam, heeft onder meer gewerkt voor Sandwich.

Als modeontwerper weet u natuurlijk precies waarop u moet letten bij het aanschaffen van kleding. Waar gaat het vaak mis bij mode?

„Bij de pasvorm en stofkeuze, en heel vaak bij de combinatie daarvan. Katoen gebruiken voor een kledingstuk dat gedrapeerd moet worden, bijvoorbeeld. Heel vaak wordt ook bezuinigd op de afwerking aan de binnenkant. Wat je ook ziet is dat een kledingstuk wordt gemaakt in zowel lichte als donkere kleuren. Maar wat er in een donkere tint goed uitziet, doet dat in een lichte kleur lang niet altijd. Bij lichte kleuren is de kwaliteit van de stof veel beter zichtbaar, dus die moet goed zijn.”

U draagt vooral lichte kleuren.

„Je zou denken dat pasteltinten flets maken, maar ik vind ze juist mooi bij een lichte huid. En je kunt ze altijd oppiepen met rode lippenstift of donkere accessoires. Wat ik ook fijn vind, is dat ze op een vriendelijke manier neutraal zijn, en dat je eigenlijk alle pastels bij elkaar kunt dragen. Zwart is natuurlijk ook neutraal, maar dat staat mij tegenwoordig minder goed. Als je jong bent, kan zwart je iets intens geven, maar dat soort woorden zijn nu niet meer van toepassing. Als je wat ouder wordt, lijkt het alsof alle rimpels en oneffenheden veel beter te zien zijn als je zwart draagt.”

Koopt u veel kleren?

„Ik heb al heel veel, dus ik moet overdonderd worden door iets, wil ik het aanschaffen. Evengoed geef ik nog veel te veel uit aan kleding. Ik koop het liefst bij kleine, onbekende merken; ik vind het vreselijk om in dezelfde print als iedereen te lopen. Het meeste wat ik heb, heb ik gevonden op sample sales. Het maakt mij niet uit als iets een paar seizoenen oud is. Ik ga voor stijl, niet voor nieuw.”

Milou van Rossum