Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Opening in cao-conflict metaal na een dag staken

Vakbond FNV ziet een opening in het al lang slepende conflict over een nieuwe cao voor de metaalsector. Directeur Wim van der Leegte van het Eindhovense VDL vindt dat werkgeversorganisatie FME en de vakbonden weer met elkaar moeten gaan praten. Om dat te bewerkstelligen zal hij zijn best doen om het eindbod van de FME van tafel te krijgen. Hij zei dat vrijdag tijdens een bijeenkomst van actievoerders bij Nedcar in Born, zo bevestigde een woordvoerster van Nedcar, dat onderdeel is van VDL.

„Een positief bericht”, laat FNV-onderhandelaar Jos Brocken weten. „Maar Van der Leegte gaat er niet alleen over, het is de FME die het eindbod van tafel moet halen. En als dat zou gebeuren, zijn we er nog niet. Want we hebben onze eisen, daar staken we per slot van rekening voor.” Bij de FME was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Zo’n 2.500 tot 3.000 metaalwerkers in het land hebben vrijdag het werk neergelegd om te staken voor een betere cao. Het is al de derde vrijdag op rij dat de vakbonden 24 uurstakingen in de metaal op touw zetten. Er werd onder meer actie gevoerd bij vliegtuigonderdelenmaker Fokker, maritieme concerns Heerema en IHC, installatiebedrijf Imtech en DAF Trucks.

De bonden vinden dat de werkgevers meer loon moeten bieden. Ook willen ze betere regelingen voor invulling van de arbeidstijden. In de Nederlandse metaalsector werken circa 425.000 mensen. Ze vallen onder twee cao’s, die voor de grootmetaal en die voor de kleinmetaal. (ANP)