Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Opbrengst Serious Request met 380.000 euro bijgesteld - toch geen record

Kerstavond 2014: Dj's Domien Verschuuren, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg tonen het eindbedrag dat is opgehaald in het Glazen Huis.
Kerstavond 2014: Dj's Domien Verschuuren, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg tonen het eindbedrag dat is opgehaald in het Glazen Huis. Foto ANP / Sander Koning

Het Rode Kruis heeft de opbrengst van Serious Request 2014 met 380.000 euro naar beneden bijgesteld, tot 12 miljoen euro. Daarmee is er een einde gekomen aan een tienjarige reeks van recordopbrengsten tijdens de inzamelingsactie van radiozender 3FM.

Dat staat in de jaarrekening van het Rode Kruis, die vandaag door de ledenraad moet worden goedgekeurd.

Tijdens het slot van de elfde editie, afgelopen december in Haarlem, werd er nog een recordbedrag van 12.380.438 euro gepresenteerd. Dat was zo’n 80.000 euro – 0,6 procent – meer dan het jaar daarvoor. “Met die schatting dachten we aan de veilige kant te zitten, maar onze rekenmethode is niet adequaat gebleken”, aldus Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels.

Schatting

Bij Serious Request draaien drie 3FM-dj’s zes dagen lang vanuit het ‘Glazen Huis’ verzoekplaatjes in ruil voor donaties. Daarnaast vinden er in het hele land verschillende acties plaats om geld in te zamelen. De ontlading was groot afgelopen Kerstavond, toen de dj’s Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuuren de radiostudio verlieten en er voor het elfde jaar op rij een recordbedrag werd gepresenteerd.

Dat bedrag was een schatting, gemaakt op basis van toezeggingen in de actieweek en ervaringen uit het verleden. Niet al het geld staat aan het einde van de actieweek al op de rekening van het Rode Kruis. En ook in de maanden na Serious Request blijven er vaak nog nieuwe donaties binnenkomen, bijvoorbeeld als resultaat van particuliere acties.

Reserves

Dat “na-ijl-effect” was dit jaar minder groot dan voorgaande jaren, aldus het Rode Kruis, waardoor het definitieve bedrag 3 procent lager uitvalt. Daarnaast had het de organisatie meer dan voorgaande jaren te maken met storingen: voor 250.000 euro aan incasso’s kon niet worden geïncasseerd. Het Rode Kruis ontkent dat er in december een optimistische schatting is gemaakt om een anti-climax bij het slot van Serious Request te voorkomen. Stoffels: “Het was een gefundeerde prognose, die we naar eer en geweten hebben geprobeerd te maken. De hele week lagen de tussenstanden net iets hoger dan het jaar daarvoor. We dachten dat we goed zaten, maar helaas is het anders uitgepakt. Dat betreuren we.”

De opbrengst van Serious Request 2014 is bedoeld voor de hulpverlening aan de slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Om toch aan het in december gepresenteerde bedrag te komen haalt het Rode Kruis 380.000 euro uit de eigen reserves voor internationale hulp.

In december strijkt Serious Request neer in Heerlen. Het Rode Kruis laat weten dat de eindstand die dan op Kerstavond zal worden gepresenteerd “voorzichtiger zal worden gecalculeerd”.

Lees meer in nrc.next: “Het liefst halen we natuurlijk honderdmiljoenmiljard op”