Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nieuwe Suezkanaal over twee maanden af

Baggerschip aan het werk
Baggerschip aan het werk Foto Suez Canal Authority

Het tweede Suezkanaal in Egypte is na nog geen jaar graven en baggeren bijna af. De opening van het parallel lopende kanaal staat gepland voor 6 augustus, maakte de voorzitter van de Suezkanaal Autoriteit Mohab Mamish vandaag bekend.

100215eco_suez2Het kanaal, dat mede wordt gegraven door de Nederlandse bedrijven Van Oord en Boskalis, is nu voor 85 procent voltooid. Er werken 43 baggerschepen dag en nacht door om het project op 15 juli af te hebben.

De nieuwe vaarweg van zo’n 72 kilometer loopt grotendeels evenwijdig langs het oude Suez-kanaal, dat in totaal 163 kilometer lang is en in 1869 werd geopend. Door een tweede kanaal aan te leggen moeten bijna twee keer zo veel schepen gebruik kunnen maken van de vaarweg tussen Europa en Azië. Dat moet Egypte meer economische groei opleveren. Nu moeten schepen soms wel 11 uur wachten om elkaar te kunnen passeren in het kanaal.

Het huidige kanaal, waar per jaar 17 duizend schepen doorheen varen, levert de kwakkelende Egyptische economie jaarlijks zo’n 3,7 miljard euro op, onder meer met tolheffingen. Dat moet als het aan de kanaalautoriteit ligt in 2023 tot 11,7 miljard euro gestegen zijn.

De aanleg kost naar verluidt 3 miljard euro. Van Oord en Boskalis vangen beide 375 miljoen euro voor hun werk. Tijdens een gala op 6 augustus, in het bijzijn van wereldleiders, wil Egypte het kanaal officieel openen.

De plannen werden pas een jaar geleden ontvouwd door de Egyptische president Sisi. Het was aanvankelijk niet de bedoeling dat het zo snel zou gaan. NRC-correspondent Gert van Langendonck schreef eerder dit jaar:

“Dat er zo razend snel wordt gewerkt heeft alles te maken met een gebaar dat de Egyptische president Sisi op 5 augustus vorig jaar maakte tijdens de officiële presentatie van het megaproject. Vice-admiraal Mohab Mameesh, directeur van de Suez Canal Authority, had net vol zelfvertrouwen gezegd dat de klus in drie jaar zou geklaard worden. Maar dat was buiten Sisi gerekend. Op de eerste rij van genodigden stak Sisi zijn vinger op. “Doe het in één jaar.” Mameesh, uit zijn lood geslagen, aarzelde even, maar zei toen: “Tot uw orders, mijnheer de president”.

Lees het gehele verslag van het bezoek van Gert van Langendonck eerder dit jaar : Baggeren in de hoogste versnelling(€)