Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Nederlandse naaktklimmer vrijgelaten en op weg naar Kuala Lumpur’

De 23-jarige Nederlander en de drie andere toeristen die naaktfoto’s maakten op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië, zijn vandaag per vliegtuig vertrokken naar Kuala Lumpur. Dat meldt de Maleisische krant The Star.

Twee van de drie buitenlandse toeristen die vandaag samen met de Nederlander werden vrijgelaten en op het vliegtuig gezet naar huis.
Twee van de drie buitenlandse toeristen die vandaag samen met de Nederlander werden vrijgelaten en op het vliegtuig gezet naar huis. Foto EPA/STR

De 23-jarige Nederlander en de drie andere toeristen die naaktfoto’s maakten op de heilige berg Mount Kinabalu in Maleisië, zijn vandaag per vliegtuig vertrokken naar Kuala Lumpur. Dat meldt de Maleisische krant The Star.

De vier toeristen, die eerder schuld bekenden voor de rechter, hebben enkele dagen in de cel gezeten. Ook moesten ze een boete betalen van 1200 euro. Ze werden werden volgens de krant vrijgelaten nadat hun advocaat de boetes had betaald. De Maleisische politie is nog op zoek naar zes andere naaktlopers.

Eind mei lieten de in totaal tien toeristen zich naakt fotograferen bovenop de berg, tot woede van de lokale bevolking die gelooft dat de zielen van hun voorvaderen in de berg huizen. Een paar dagen daarna werd het gebied getroffen door een aardbeving waarbij achttien mensen om het leven kwamen. Veel toeristen kwamen vast te zitten bovenop de berg. Ook brak een deel van de top van de ruim 4.000 meter hoge berg af. Sommige plaatselijke bestuurders hielden daarop de naaktklimmers verantwoordelijk.