Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Sport

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Snijd eens een spraakmakend onderwerp aan! nrc.next helpt.

Stelling: Het probleem met meisjes in de wetenschap zijn mannen zoals jij, Tim Hunt

Je wordt verliefd op ze, of zij op jou, en als je kritiek hebt, gaan ze huilen. Dat is het probleem met „meisjes” in de wetenschap, zei de Britse Nobelprijswinnaar Tim Hunt maandag op een conferentie. Het lijkt hem daarom verstandig om vrouwen en mannen in aparte ruimten te laten werken. Niet zo’n gek idee. Welke vrouw wil er nou nog met Tim Hunt in één ruimte werken?

Stelling: Kamerplanten hebben te ingewikkelde namen

Je zal maar Spathiphyllum wassili heten, of Zamioculcas Zamiifolia. Niet te doen. Een kamerplant in leven houden is al moeilijk genoeg, waarom ook nog die potsierlijke namen? Idee: we vereenvoudigen de benaming van ons gedomesticeerde flora. De Strelitzia Nicolai dopen we om tot Nico de bananenplant, aan de Philodendron Monstera refereren we voortaan met Monster Phil. Als onze groene vrienden weer eens een langzame dood sterven, weten we ten minste weten hoe ze heetten.

Stelling: Het UWV moet stoppen met helderzienden opleiden

Uitkeringsinstantie UWV vergoedt cursussen voor werklozen die zich willen laten omscholen tot helderziende. Belachelijk, je reinste oplichterij. Iedereen weet dat helderziendheid niet iets is wat je aangeleerd kunt krijgen. Je bent helderziend of je bent het niet.

Stelling: er moet een postdoc voor loodgieters komen

Minister Jet Bussemaker zegt dat ze zich eraan stoort dat iedereen met een vwo-diploma naar de universiteit wil, maar dat is zoiets als tegen trekvogels zeggen dat ze niet elk jaar met z’n allen naar Noorwegen moeten willen vliegen, omdat Noord-Frankrijk ook oké is. Je houdt ze toch niet tegen. Doe er je voordeel mee. En maak iedereen blij met een master voor de thuiszorg en een postdoc voor loodgieters.

Stelling: Goals in de eerste helft moeten dubbel tellen op WK’s

Bij ieder wereldkampioenschap is minstens de helft van de wereldbevolking de klos. Je blijft de halve nacht op voor, bijvoorbeeld, het WK voetbal voor vrouwen en één minuut voordat er gescoord wordt vallen je ogen dicht. Veel te kort geslapen en toch het hoogtepunt gemist. Daarom moet voor WK’s gaan gelden dat doelpunten voor de rust dubbel tellen, om de kans op snelle goals te vergroten en nachtbrakers te belonen voor hun support.

Stelling: noem je bandje nooit De Jeugd van Tegenwoordig

Als je bandje De Jeugd van Tegenwoordig heet, en je bestaat tien jaar, en je ziet dat er in het publiek moeders met kinderen staan, en je bent niet van plan om er op afzienbare termijn mee te stoppen, want het schuift nog zo lekker, dan gaat zo’n naam op enig moment misschien een beetje wringen. Stel je voor dat Fleetwood Mac de Jeugd van Tegenwoordig had geheten, of The Youth of Today in hun geval, dan zaten ze dus nu nog steeds met die naam. Bij Vjèze Fur zie je het al een beetje misgaan. Nog vijf jaar en hij ziet eruit als je leidinggevende. Het jeugdige is er allang vanaf. Kies dus als je een bandje begint een naam voor de lange termijn. Of los het op zoals K3 dat doet. Ga op zoek naar de jeugd van tegenwoordig, en die mag het dan overnemen van de Jeugd van Tegenwoordig. Ofzo.

en Martine Kamsma