Media

Loondienst vs. zzp’en, YKK op bijna elke rits (kijk maar)

Foto NRC Q

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. YKK. Die mysterieuze afkorting siert waarschijnlijk bijna al jouw ritsen. In je broek, je jas, jurk of rok of zelfs je tent. Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha heeft een ritsenimperium, en de assemblage, die vindt (deels) plaats in Sneek.

2. NS-topman Timo Huges stapte vorige week op wegens zijn betrokkenheid bij gerommel met vervoersaanbesteding in Limburg. Kan hij achter tralies belanden? En zo nee, heeft hij dan nog toekomst in het bedrijfsleven? Zo verging het andere gevallen topmannen.

3. Die fietstocht, treinreis of autorit naar je werk, die kun je een stuk efficiënter (en leuker) maken. NRC Q selecteerde de beste veertien podcasts voor onderweg. (En maakte er een podcast over).

4. FNV-voorman Ton Heerts kwam onder vuur te liggen nadat hij had gepleit voor het afschaffen van de zelfstandigenaftrek, het belastingvoordeel voor zzp’ers. Zou het voor jou nou echt gunstiger zijn om je contract op te zeggen voor een freelancersbestaan? Deze twaalf dingen ga je zeker missen.

5. Blendle komt met een Duitse versie. Binnenkort kunnen Duitse gebruikers artikelen van onder meer Bild, Die Welt en Der Spiegel per stuk kopen. Het bedrijf lijdt intussen nog altijd verlies en ook kranten verdienen er weinig geld mee.

6. Het Nederlandse bedrijf NXP won deze week een belangrijke Europese uitvindersprijs voor de chips in OV-chipkaarten, smartphones en bankpassen voor draadloze betalingen. Wist je dat je elke dag Nederlandse uitvindingen in je zak hebt? Wifi bijvoorbeeld.

7. Huisartsen die een bonus van de verzekeraar krijgen: prima. Althans, in de ogen van de toezichthouder NZa. Dat blijkt uit correspondentie die NRC Q in bezit heeft.

8. In Assen is de megazaak tegen de NAM begonnen. Volgens een tiental woningbouwverenigingen en negenhonderd particulieren zijn 100.000 huizen minder waard geworden door de aardbevingen. Waar is de schade eigenlijk het ergst, en vergoedt de NAM die niet al? Zes vragen en antwoorden.

9. Wordt Amsterdam te druk met al die toeristen? NRC Q maakte een fotoserie van ‘pretpark’ Amsterdam. Favoriet onder de toeristen: een selfie op willekeurige brug over idem gracht. Maar een 3D-geprinte brug, waarom is die er nog niet? De hoogste tijd dus.

10. En aangezien je nog lang niet uitgelezen bent: NRC Q vroeg veertien topmannen welke zakenboeken jij deze zomer echt moet lezen. En zakenbank JP Morgan heeft nog eens tien boekentips. Ook geschikt om zo dadelijk in de tuin of het park te lezen.