Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Linkse burgemeesters nemen roer over in Madrid en Barcelona

Carmena vanmiddag voorafgaand aan haar beëidiging in Madrid.
Carmena vanmiddag voorafgaand aan haar beëidiging in Madrid. Foto AFP / Pierre Philippe Marcou

In de twee grootste steden van Spanje worden vandaag linkse burgemeesters geïnstalleerd. Aanleiding zijn de uitslagen van de regionale verkiezingen van eind mei, toen de Spaanse kiezer afrekende met de oude partijen. In Madrid werd vanochtend Manuela Carmena van de populistische beweging Podemos ingezworen.

De installatie van de 71-jarige Carmena, een gepensioneerde rechter, maakt een einde aan de heerschappij van de conservatieve Partido Populair (PP) in Madrid, die 24 jaar duurde. Hoewel de PP bij de verkiezingen in mei de grootste partij bleef met 21 van de 57 zetels, wisten Ahora Madrid - de Madrileense variant van Podemos - en de socialisten van de PSOE een coalitie te sluiten.

Carmena voerde campagne tegen privatisering van publieke diensten en tegen huisuitzettingen van mensen in financiële problemen, waarmee ze de PSOE voor zich wist te winnen.

Strijd om onafhankelijk Catalonië naar achtergrond

In Barcelona wordt later vandaag Ada Colau geïnstalleerd, de leider van het linkse platform ‘Barcelona en Comú’ waarvan ook Podemos deel uitmaakt. De 41-jarige Colau wilde zich in de campagne niet profileren met scherpe tegenstellingen tussen Barcelona en Madrid en werpt zich op als de nieuwe leider van alle inwoners van Barcelona, zodat de strijd om onafhankelijkheid opeens naar de achtergrond is geschoven.

De zege van Barcelona en Comú is een forse streep door de rekening van de Catalaanse regiopresident Artur Mas (CiU), die voor september vervroegde regioverkiezingen uitschreef, schreef onze correspondent Koen Greven vorige maand in NRC:

Zijn roep om onafhankelijkheid verenigde de ontevreden Catalanen, maar leidde ook tot verdeeldheid. Tegenstanders van onafhankelijk roerden zich nauwelijks, maar zagen in Barcelona en Comú een alternatief. Colau wil geen Barcelona van waar “de één tegen de ander is”.