Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

‘Taktaktaktaktak’ en zes andere quotes die het verhaal van deze week vertellen

Foto ANP / Bart Maat

Een Nobelprijswinnaar die ontslag nam na omstreden uitspraken over vrouwen, een tegenvallende verkiezingsuitslag voor Erdogan en een liquidatie naast een school in Zaandam. Heb je het nieuws even niet gevolgd of wil je het teruglezen? Hier het verhaal van de week aan de hand van zeven quotes.

Foto ANP / Remko de Waal

Foto ANP / Remko de Waal

1. “Het is nu mooi weer en daarom moet je nu het dak repareren.”

Stevige hervormingen komen eigenlijk nooit gelegen: in gunstige tijden remmen ze de economische groei en in slechte tijden verdiepen ze de crisis. Maar beter in goede dan in slechte tijden, zo zei directeur Job Swank van De Nederlandsche Bank maandag. En die goede tijden zijn aangebroken: DNB verwacht dit jaar de sterkste groei sinds 2008.

Foto ANP / Olaf Kraak

Foto ANP / Olaf Kraak

2. “Taktaktaktaktak, als knikkers in een badkuip”

Omstanders beschrijven de liquidatie van dinsdag in Zaandam, op steenworp afstand van een basisschool. Terwijl buiten kinderen aan het spelen waren, werd daar dinsdag de 43-jarige Lucas Boom doodgeschoten door gemaskerde mannen met automatische wapens. Boom was een bekende van de politie en werd vorig jaar veroordeeld voor de import van cocaïne.

Foto ANP / Bart Maat

Foto ANP / Bart Maat

3. “De trein was perfect in orde.”

Topman Maurizio Manfellotto van Fyra-bouwer AnsaldoBreda is nog steeds van mening dat hij een degelijk product heeft afgeleverd. Dat de flitstreinen van de NS telkens defect gingen, was de schuld van de vervoerder zelf. Zo werd te hard gereden tijdens winterweer, stelde Manfellotto donderdag tijdens het Fyra-verhoor. (€)

Foto AFP / Csaba Segesvari

Hunt op een foto uit 2012. Foto AFP / Csaba Segesvari

4. “Laat me jullie vertellen over mijn probleem met meisjes: drie dingen gebeuren als zij in het lab zijn… Jij wordt verliefd op hen, zij worden verliefd op jou en als je kritiek op ze hebt, huilen ze.”

De Britse wetenschapper en Nobelprijswinnaar Tim Hunt vindt het maar niks, van die laboratoriums waar mannen en vrouwen samenwerken. Dat leidt altijd tot problemen, zo zei hij deze week voor een zaal met wetenschapjournalisten. Die opmerking leverde Hunt veel kritiek op, waarna hij ontslag nam.

Foto EPA/ Kayhan Ozer

Foto EPA/ Kayhan Ozer

5. “Erdogan heeft de verkiezingen veranderd in een referendum over zijn persoonlijke ambities.”

Een belangrijk onderwerp bij de Turkse verkiezingen waren de plannen voor het vergroten van de macht van de president. De huidige president Recep Erdogan wilde dat, maar had voor die stap wel een absolute meerderheid nodig. Het Turkse volk stemde tegen: Erdogans AKP-partij kreeg slechts 40,7 procent van de stemmen.

Foto AP / Universal Pictures

Foto AP / Universal Pictures

6. “Zijn huid is te pukkelig voor een zeeroofdier, zijn tong is niet gespleten, de staart heeft de verkeerde vorm en het beest is veel te groot.”

Veertien jaar na Jurassic Park ging donderdag Jurassic World in première. (€) Voor onze wetenschapsredacteur Lucas Brouwers aanleiding om eens te kijken in hoeverre de dinosauriërs in de film ‘kloppen’. De conclusie: de dino’s mogen dan voor spectaculaire beelden zorgen, maar helemaal waarheidsgetrouw zijn ze niet altijd.

Foto EPA / PA

Foto EPA / PA

7. “Dichter bij het gevoel van het krijgen van een kind zal ik nooit meer komen.”

Wielrenner Bradley Wiggins beschrijft zondag de pijn die hij moest doorstaan bij zijn poging het werelduurrecord te verbreken. De 35-jarige Britse renner reed in een uur 54,526 kilometer, ruim anderhalve kilometer meer dan de beste prestatie tot dusver. “Het was afgrijselijk”, aldus de oud-Tourwinnaar.