Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Je moet zoveel mogelijk reuring maken

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Rob Goedhart

Is Financieel adviseur te Koudum

Leeftijd 58

Wanneer Dinsdag 9 juni

Foto David van Dam

Wat deed u dinsdag in de Tweede Kamer?

„Ik heb een petitie aangeboden aan de Kamercommissie voor Sociale Zaken.”

Een petitie, heeft dat wel effect?

„Deze petitie is onderdeel van een bredere actie. We hebben al geklaagd bij het Verbond van Verzekeraars, zijn in gesprek met toezichthouder AFM en hebben publiciteit gegenereerd. We zaten in tv-programma Radar en in EenVandaag. Je moet zoveel mogelijk reuring maken.”

Waarom dan nog langs het Binnenhof?

„Je moet altijd bedenken wie invloed heeft op de oplossing van het probleem. Voor ons zijn dat het ministerie van Sociale Zaken en de verzekeraars. Om daar druk op te zetten moet je Kamerleden voor je zaak zien te winnen, minimaal twee.”

Is dat gelukt?

„Door de publiciteit en een mailcampagne kregen we al bijval van de VVD en de SP. Nu zijn ook Steven van Weyenberg (D66) en Henk Krol (50Plus) erover gaan twitteren. We kunnen hen dus ergens aan gaan houden.”

Wat is uw probleem eigenlijk?

„Ik treed met de Stichting Geldbelangen op voor enkele tienduizenden mensen met ‘direct ingaande pensioenuitkeringen’ – wij noemen dat keurslijfpensioenen. Deze mensen moeten verplicht hun pensioenkapitaal laten omzetten in maandelijkse uitkeringen, tegen de lage rente van dit moment. Die uitkeringen veranderen de rest van hun leven niet meer want die rente beweegt niet mee met de markt. Dat is extreem ongunstig. Voor degenen die dit jaar 65 worden willen we een noodoplossing en daarnaast een structurele reparatie van deze systeemfout.”

Het draait natuurlijk uiteindelijk om het kabinet. Hebt u al belet bij staatssecretaris Klijnsma?

„Ik begrijp dat ze gisteren heeft laten weten met ons in gesprek te gaan. Drie dagen ná ons bezoek aan de Kamer!”