Economie

Je handbagage wordt kleiner, de kantoren leger

De week aan de hand van infographics op NRC Q.

Overvolle autogemeenten..

Het gaat eindelijk weer ietsje beter met de autobranche, meldde het CBS deze week. Want de auto, die lijkt een beetje uit. Maar hoe zit het eigenlijk met de regionale verschillen? Om daar achter te komen analyseerde NRC Q de autodichtheid voor 393 gemeenten en ruim 9 duizend buurten. En: de autobranche moet het hebben van het platteland.

corr-gemeente-bevdicht-pub2

… en leegstaande kantoren

Het aantal leegstaande kantoren blijft groeien. Ruim 9 miljoen vierkante meter aan kantooroppervlak is momenteel onbenut, becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deze week. De oorzaak? Ondanks afnemende vraag wordt er steeds meer bijgebouwd, er is zelfs een wall of money die de vastgoedmarkt op dendert. En het wordt nog erger, verwachten de onderzoekers.

De Twitter CEO pakt zijn spullen…

Hij had eigenlijk geen andere keus, Dick Costolo, bestuursvoorzitter van Twitter. De som is simpel: Tegenvallende beursresultaten + flinke verliescijfers en een ‘junk’ status op de beurs betekende exit Costolo, afgelopen donderdag. De Twitter-koers steeg daarop.

…en ga ook maar vast creatief inpakken voor je vakantie

Jouw koffer mag als handbagage wel mee bij KLM, maar niet bij EasyJet? De verschillende formaten zorgen voor twijfels voor de reiziger, en ook luchtvaartmaatschappijen zijn er klaar mee. De internationale brancheorganisatie IATA wil daar wat aan doen: één standaardmaat voor alle handbagage. En dat wordt flink wat ruimte inleveren voor reizigers van deze maatschappijen.

ZZP olé olé

Stel: je werkt al twee jaarcontracten lang voor je baas. Het gaat goed, en je wilt verder, maar je krijgt geen jaarcontract. Wat doe je? Door als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) of freelancer lijkt de enige optie. Wat zijn de voor- en nadelen? NRC Q zet ze op een rij.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

De Nederlandse economie groeit met twee procent dit jaar, voorspelde het CPB woensdag. Feest in economenland dus. Ook op regionaal niveau zijn de vooruitzichten goed, blijkt uit cijfers die databureau LocalFocus heeft opgevraagd bij het ING Economisch Bureau. Alleen de gasdelen van Groningen gaan negatief: door de vermindering van de gaswinning moet de regio “Overig Groningen” het doen met een groeicijfer van -6 procent.

En verder: