Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

In de ijsmachinekamer

IJs is doorgaans een artikel dat je kant en klaar inkoopt. Dat doe je bij de supermarkt, de ijsspeciaalzaak of de snackbar. Je kunt er een vermogen uitgeven aan bio-ijs met dure toevoegingen zoals pecannoten of voor een spotprijs zo’n literbak uit het diepvriesschap van de supermarkt opvissen, die voor een groot deel uit lucht bestaat. Je kunt ook zelf ijs maken, dat noopt dan tot de aanschaf van een apparaat en van dat vooruitzicht gaat mijn hart meestal iets sneller kloppen. In ijsmachineland loopt een grens tussen wel en niet zelfvriezende apparaten. Een zelfvriezer heeft de complete koelinstallatie aan boord, zijn modale tegenhanger moet tijdens een nachtje voorspel in de diepvries in de stemming komen.
Het thuis maken van ijs is in beide apparaten een fluitje van een cent, de kop ‘Koud kunstje’ had boven dit stukje kunnen staan. Je kunt elke rijpe fruitsoort gebruiken en er naar believen suiker, room, drank of een combinatie daarvan aan toevoegen. Succes gegarandeerd. Ik probeerde het instapmodel van Magimix, die Le Glacier heet en ruim een liter ijs kan maken. Aanvankelijk had ik overigens het iets grotere model van anderhalve liter op het oog, maar daarvan bleek de kom niet in mijn laden-diepvriezer te passen. ’t Is maar dat u het weet.
Aan de andere kant van het ijsmachinepark probeerde ik de Gelateria Pro van het Zwitserse merk Solis. De prijzen op internet verschillen, maar de Magimix heb je voor zeven tientjes in huis, de Solis kost minstens 300 euro meer. Het is dan ook een verschil tussen een metalen machine van dertien kilo en een plastic apparaatje.
Niettemin doen ze allebei min of meer hetzelfde. Alleen kun je op de Solis al je wensen met een knop instellen, terwijl je bij de Magimix het proces zelf in de gaten zult moeten houden. In de praktijk vereist dat meer mise en place-discipline, je zult wat met het Magimix-ijs aan moeten zodra het klaar is, terwijl Solis je nagerecht geduldig op temperatuur houdt tot je eraan toe bent.
Er is nog minstens een dozijn andere machines op de markt, maar ik heb deze twee uitersten eruit gepikt om het verschil -en de lol van het ijsmaken- in de praktijk te ondervinden.