Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘IMF blokkeerde compromis tussen Grieken en eurolanden’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft naar verluidt een stokje gestoken voor een compromis tussen Griekenland en de eurolanden. Dat schrijft de Frankfurter Algemeiner Zeitung op basis van bronnen in het onderhandelingsteam.

Lagarde van het IMF
Lagarde van het IMF Foto: AP / Jacquelyn Martin

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft naar verluidt een stokje gestoken voor het compromis tussen Griekenland en de eurolanden. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung op basis van bronnen in het onderhandelingsteam.

Het nieuwe compromisvoorstel kwam uit de koker van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Hij zou hebben voorgesteld dat de Grieken niet meteen hoefden te snijden in lage pensioenuitkeringen, wat zo’n 400 miljoen euro zou schelen. Voorwaarde was wel dat voor eenzelfde bedrag zou worden bezuinigd op de defensieuitgaven. Volgens de Duitse krant zou Juncker het voorstel gedaan hebben met steun van de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande.

Uitruil

Het IMF heeft volgens de bron de uitruil echter niet geaccepteerd. Het fonds zou geen mandaat hebben om verder te onderhandelen. Donderdag haalde het IMF zijn onderhandelingsteam terug naar Washington. “Er zijn grote meningsverschillen”, zo lichtte een IMF-zegsman het besluit toe. “Er is recentelijk geen vooruitgang geboekt in het overbruggen daarvan.”

Volgens de Frankfurter Allgemeine had de terugtrekking vooral te maken met de spanningen tussen het IMF en de Europese Commissie. Die zouden een week eerder al zijn ontstaan, toen topvrouw Christine Lagarde zou hebben toegezegd dat het IMF genoegen zou nemen met minder strenge begrotingseisen voor de Grieken, maar dat later in een telefoongesprek met Merkel weer zou hebben teruggetrokken. Hierdoor heeft Juncker deze week weinig onderhandelingsruimte.

Lagarde worstelt al langer met haar rol in de onderhandelingen met Griekenland. Ze zei deze week tegen de Frankfurter Allgemeine dat “het IMF niet langer gelooft in tussenoplossingen”. Economieredacteur Maarten Schinkel zei hier eerder over:

“Met haar uitspraken laat Lagarde zien dat ze ook de belangen van het IMF verdedigt. Naast de EU-landen heeft het fonds natuurlijk ook andere aandeelhouders, zoals de Verenigde Staten, die er niet blij mee zijn dat het IMF in een politieke kwestie als deze verwikkeld raakt.”

Schuldsanering

Het Griekse onderhandelingsteam en de vertegenwoordigers van de schuldeisers zijn vandaag weer bijeen in Brussel, nadat er al de hele week koortsachtig is onderhandeld tussen de partijen.

Griekenland moet komende week genoeg geld hebben om het IMF 1,6 miljard euro terug te betalen. Het land heeft nog 7,2 miljard euro tegoed uit het lopende schuldenprogramma, maar moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De gesprekken over een schuldendeal lopen vooral vast op de hervormingen op de arbeidsmarkt en het snijden in de Griekse pensioenen. Voor de schuldeisers zijn die maatregelen een vereiste. Tsipras kan die impopulaire stappen in eigen land echter maar moeilijk verkopen. Hij eist bovendien dat een deel van de schulden wordt afgeschreven, zo herhaalde hij vandaag nogmaals voordat hij zijn onderhandelingsteam naar Brussel liet afreizen.