Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Hockey

IJshockey zonder ijs, met bizarre sprongen

Meestal kun je de bal niet zien – dat is wel een nadeel. Hij zit dan verstopt in het netje van de stick zoals Jan-Marc Blommendaal (1989) die hier in zijn handen houdt. Blommendaal (ook bekend als DJ Giannie, voor de dansers) is aanvaller van de Domstad Devils, die dit weekend in Groningen strijden om het Nederlands kampioenschap lacrosse. Deze groeisport is ondanks succesvolle deelname aan de Olympische Spelen van 1904 en 1908 nog hoofdzakelijk een Noord-Amerikaanse aangelegenheid. Blommendaal geniet van mooie combinaties én van de spelmomenten waarbij je je voor kunt stellen waarom de spelers goed verpakt op het veld verschijnen: „wanneer er een bal op de grond ligt (groundball), deze terugwinnen door iemand omver te beuken of zijn stick uit zijn handen te slaan.”

Als je langer naar wedstrijdbeelden kijkt, dan wordt de onzichtbaarheid van het speeltuig een attractie van lacrosse, dat nog het meeste wegheeft van ijshockey zonder ijs, inclusief de mogelijkheid om achter het doel langs te spelen. En vooral om dan met fenomenale sprongen, boven het doel zwevend, de bal achterwaarts in de goal te zwiepen. Dan lijkt het een soort helikopterbalballet. Nu ja, u moet zelf maar gaan kijken.