Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Huis te huur staan op airbnb? De Belastingdienst kijkt mee

De fiscus start een onderzoek naar particulieren die actief zijn op huizendeelsites. Is dat reden tot zorg voor Airbnb-gebruikers?

Ook over inkomsten uit de deeleconomie moet gewoon belasting worden betaald. Dat is de boodschap die de Belastingdienst afgeeft nu ze een onderzoek start naar huizenverhuursites als Airbnb. Dat bevestigde de Belastingdienst gisteren. Het gaat om een ‘verkennend onderzoek’ naar huizendeelsites, waarvan Airbnb met afstand de grootste is. Ongeveer 20.000 Nederlandse woningen staan op de site, volgens het bedrijf zelf.

Het onderzoek is gericht op mogelijke belastingontwijking door gebruikers. Mensen die hun huis op Airbnb verhuren moeten daarover diverse belastingen betalen, de Belastingdienst wil nu in kaart brengen hoe vaak dat niet volgens de regels gebeurt – en hoeveel geld ze daardoor misloopt. Het onderzoek gaat zeker enkele maanden duren. Is er reden tot zorg voor Airbnb-gebruikers? Drie vragen.

1 Waarover moeten Airbnb-gebruikers belasting betalen?

Voor particuliere verhuurders geldt dat zij 70 procent van de Airbnb-inkomsten moeten opgeven voor de inkomstenbelasting. Maar in veel gevallen zijn ze ook btw verschuldigd en moeten de gasten lokale toeristenbelasting betalen. Dat verschilt per gemeente en is niet in alle gevallen even duidelijk; ook op de site van de Belastingdienst is geen specifieke informatie voor verhuurders te vinden over Airbnb. „Daar werken we aan. Binnenkort moet dat overzichtelijker op onze site staan”, zegt woordvoerder Adriaan Ros van de Belastingdienst. Wel wijst hij erop dat er nooit onduidelijkheid is geweest over de vraag óf er over Airbnb-opbrengsten belasting moet worden betaald.

2 Hoe controleert de Belastingdienst dat?

Op de site van Airbnb is veel informatie openbaar over huurders en hun huis. Aan de hand van het aantal recensies kan iedereen wel een inschatting maken van hoe vaak er ergens toeristen verblijven, ook de prijs staat gewoon online. „De Belastingdienst kijkt daar natuurlijk ook naar”, zegt Ros. Maar dat is arbeidsintensief en kan eigenlijk alleen steekproefsgewijs. Daarom wil de Belastingdienst nu toegang tot gebruikersgegevens van Nederlandse verhuurders bij Airbnb. „We willen die gegevens graag gebruiken voor de automatisch ingevulde aangiftes.”

Een woordvoerder van Airbnb laat weten dat het bedrijf niet van plan is om automatisch gegevens te delen met de Belastingdienst, zoals het bedrijf in de Verenigde Staten al wel doet. „De gebruikers zelf hebben die verantwoordelijkheid.” Omdat het bedrijf geen fysieke Nederlandse vestiging heeft, kan de Belastingdienst Airbnb waarschijnlijk niet wettelijk dwingen tot het delen van data. Wel zegt Airbnb dat het graag met de Belastingdienst om tafel gaat, om te kijken of er op andere manieren samengewerkt kan worden. Het bedrijf mikt dan op het treffen van een regeling, vergelijkbaar met die in de gemeente Amsterdam. Daar houdt Airbnb sinds dit jaar toeristenbelasting in voor de gemeente, en communiceert het duidelijker met gebruikers over regels en wetten waaraan ze zich moeten houden. Er is trouwens nog geen direct contact geweest tussen Airbnb en de fiscus over dit onderzoek.

3 Wie moeten zich zorgen maken?

Het onderzoek is nog maar net begonnen, dus dat is niet geheel duidelijk. In elk geval kunnen degenen die hun huis langdurig verhuren, en zeker degenen die meerdere woningen aanbieden extra aandacht van de fiscus verwachten. Sommige huisjesmelkers gebruiken Airbnb als illegale extra inkomstenbron, de Amsterdamse gemeente let daar al extra op. Maar ook als je af en toe tijdens vakanties je eigen huis verhuurt, ben je al interessant voor de Belastingdienst. „We willen het totaal in kaart brengen, dus ook de kleinere aanbieders”, zegt Ros. En de verhuurders die de afgelopen jaren niet altijd netjes belasting hebben betaald? Die kunnen daarmee altijd nog op andere manieren in de problemen komen, maar zij zijn geen onderdeel van dit onderzoek. „Dat gaat echt over de bedragen die er nú in omgaan”, zegt Ros. Hij kan nog niet zeggen hoe lang het onderzoek zal lopen.