Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Houthi’s ‘missen’ vliegtuig naar vredesonderhandelingen Jemen

De luchtaanvallen op Sanaa hebben volgens schattingen van de VN al aan 2200 mensen het leven gekost.
De luchtaanvallen op Sanaa hebben volgens schattingen van de VN al aan 2200 mensen het leven gekost. Foto: EPA / YAHYA ARHAB

De afvaardiging van de Houthi-rebellen is niet zoals afgesproken afgereisd naar Genève voor de vredesonderhandelingen. Het vliegtuig dat voor ze was gereserveerd is zonder de groep vertrokken. Dat meldt persbureau AP vanuit Sanaa. Het is nu de vraag of de onderhandelingen onder leiding van de Verenigde Naties nog door gaan.

De afvaardiging van de Jemenitische president in ballingschap, Hadi, was zaterdagochtend al wel aangekomen. De VN had gisteren al gezegd dat de start van de gesprekken was uitgesteld tot maandag “door onvoorziene omstandigheden”.

De shi’itische rebellen hadden vorige week toegezegd aan te schuiven bij de onderhandelingen. Een vertegenwoordiger zegt nu dat het de Houthi’s niet lekker zit dat de ene afvaardiging de ‘zittende regering’ presenteert en de andere, die van de Houthi’s, wordt gezien als de representanten van de ‘coup’. Volgens de rebellen zijn de gesprekken er bovendien alleen maar op gericht om hen uit Sanaa te laten terugtrekken, terwijl de Houthi’s aan een meerpartijenoplossing willen werken.

Gesprekken mislukten al eerder

Het is niet de eerste keer dat de door de VN geïnitieerde onderhandelingen mislukken. Eind vorige maand liep een poging stuk omdat president Hadi weigerde te komen. Hij eiste toen dat de Houthi’s eerst alle veroverde steden en dorpen moesten verlaten voordat hij met de rebellen in gesprek wilde gaan.

In Jemen zelf werden de luchtaanvallen onder leiding van Saoedi-Arabië voortgezet. In hoofdstad Sanaa zouden daarbij vandaag zes burgers zijn omgekomen. Het land steunt het regime van Hadi, die door de internationale gemeenschap nog steeds wordt gezien als de legitieme machthebber in het land. Hadi werd op 22 januari door de Houthi-rebellen verdreven uit het land.