Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Heerts betreurt indruk dat hij tegen zelfstandigen is

Ton Heerts wil niet de indruk wekken dat hij zelfstandigen wil aanvallen.
Ton Heerts wil niet de indruk wekken dat hij zelfstandigen wil aanvallen. Foto ANP Bart Maat

FNV-voorzitter Ton Heerts betreurt het dat hij in een interview eerder deze week de indruk heeft gewekt dat hij de aanval inzet op zelfstandigen. Dat heeft hij in een brief aan zijn achterban laten weten. Een aantal FNV-bonden was zeer kritisch over zijn uitspraken.

In een interview met het FD toonde de FNV-voorzitter zich een fervent voorstander van het afschaffen van de zelfstandigenaftrek en een fel tegenstander van hervorming van de sociale voorzieningen. Heerts zei dat het “sociale stelsel wordt vernietigd” als zelfstandigen gebruik gaan maken van voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.

Ook zei hij dat door de zelfstandigenaftrek freelancers vaste medewerkers steeds vaker verdringen omdat ze hierdoor goedkoper zouden zijn. Daarmee wekte hij de indruk dat hij de aanval inzette op zzp’ers ten faveure van werknemers in loondienst. FNV Zelfstandigen betitelden zijn uitspraken als “forse uitglijder”.

In de brief zegt Heerts nu dat hij niet de indruk wilde wekken dat hij de zelfstandigen zou willen aanpakken.

“Niet zelfstandigen, maar schijnzelfstandigheid door opdrachtgevers en werkgevers die niet fatsoenlijk willen betalen voor arbeid, zijn het probleem.”