Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Tennis

Geen Nederlandse finalisten op grastoernooi Rosmalen

Foto: ANP / Sander Koning

Kiki Bertens is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van het ATP-toernooi in Rosmalen. Eerder op de dag sneuvelde ook Robin Haase op het Nederlandse grastoernooi in de halve eindstrijd.

Bertens verloor nog geen set

Bertens maakt deze week indruk in Rosmalen, ze verloor nog geen set. In de halve finale kwam aan die reeks snel een einde. De Italiaanse Camila Giorgi wist razendsnel de eerste set te pakken met 6-2, door twee keer Bertens haar opslaggame te pakken. Het laatste punt was tekenend voor het spel van de nummer 132 van de wereld: een dubbele fout.

Aan het begin van de tweede set leverde Bertens ook snel haar service in, maar wist ze de nummer 35 op de wereldranglijst terug te breken. Daarna ging het een aantal games gelijk op tussen de speelsters, al bleef Bertens niet op haar gemak op het gras. Op 5-4 voor Giorgi ging het uiteindelijk opnieuw mis en pakte Giorgi het eerste matchpunt op de service van Bertens.

Service Haase sleutel

Foto: ANP / Sander Koning

Foto: ANP / Sander Koning

Robin Haase verloor zijn partij in de halve finale van de Fransman Nicolas Mahut. Het werd 5-7 6-3 6-4. Haase begon voortvarend aan het duel, dat zich in de eerste set kenmerkte door mooie rally’s en scherpe punten over en weer. In de eerste games haperde de zo belangrijke service van de Hagenaar nog, later kwam ook die op gang. Zo sloeg hij een ace op het enige breakpoint van de Fransman, die in 2013 het toernooi in Rosmalen won.

Ook Haase kreeg slechts een kans om de service van de Fransman te breken en deed dat direct. Haase kon daardoor op 6-5 de set uitserveren en leek ook in de tweede set ongenaakbaar op eigen service. In de zesde game ging het echter mis voor de Nederlandse tennisser, die drie breakkansen wegwerkte, maar op de vierde moest capituleren. De Nederlander begon foutjes te maken en de opslag ging minder soepel lopen.

Nadat de Franse nummer 97 van de wereld de tweede set had gewonnen, brak hij direct de opslag van Haase in de derde set. Haase foeterde op zichzelf, maar kon zich niet meer oprichten. Alleen in de laatste game kreeg Haase een kans van de 33-jarige Fransman om de wedstrijd nog te kantelen. De Nederlander pakte die niet, waarna de Franse grasspecialist aan een wedstrijdpunt genoeg had.

Lees de analyse voorafgaan aan de halve finales: Er valt weer wat te juichen in het Nederlandse tennis (€)