Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Fotorolletje Srebrenica mogelijk ‘in een of ander archief’

Moslimstrijders bij Dutchbat-militairen in de begintijd van de missie in Srebrenica.
Moslimstrijders bij Dutchbat-militairen in de begintijd van de missie in Srebrenica. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De foto-opnamen die kunnen bewijzen dat Dutchbat in 1995 wel degelijk kon weten dat Servische strijdkrachten moslimmannen aan het vermoorden waren in Srebrenica, bestaan mogelijk nog. Ze liggen in dat geval “in een of ander archief”.

Dat zegt Peter Rutten, hoofd van van het onderzoeksteam (‘Kodak-team’) dat in 1995 de toedracht rond de verdwijning van de opnamen onderzocht. Volgens Defensie was het ontwikkelen van de foto’s mislukt omdat er verkeerde ontwikkelvloeistof was gebruikt. Rutten, voormalig kapitein bij de Koninklijke Marechaussee, betwijfelt dat sterk. Hij zegt vandaag in Argos, het radioprogramma van de VPRO:

“Ik ga er nog steeds van uit dat het ooit nog eens bekend wordt dat dat rolletje, de opnames nog ergens in een of ander archief liggen.”

‘De Ruijter moet na twintig jaar echt duidelijkheid geven’

Ook roept Rutten een officier van de militaire inlichtingendienst MID op duidelijkheid te verschaffen. Majoor De Ruijter nam het rolletje van de maker in ontvangst voordat het ontwikkeld zou worden. “Die zou na twintig jaar nou echt duidelijkheid moeten geven”, zegt Rutten over De Ruijter:

“Zeggen van: jongens sorry, gezien de politieke situatie van dat moment konden we gewoon niet anders. Dan zou hij zijn rug recht houden. Dat zou voor veel mensen rust geven.”

De uitzending bevat geen nieuw bewijsmateriaal dat de oproep van Rutten kan ondersteunen. De Ruijter wilde niet reageren. Het ministerie van Defensie verwijst in een reactie naar “de uitgebreide onderzoeken” die naar de toedracht zijn gedaan en heeft daar “niets aan toe te voegen”. (NRC)

Lees ook: ‘Terug naar de akkers des doods’, het verhaal van onze oud-correspondent Frank Westerman die terugkeerde naar Srebrenica.