Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Er valt weer wat te juichen in het Nederlandse tennis

Robin Haase en Kiki Bertens naar halve finales

Afgelopen maandag werden de nieuwe internationale tennisranglijsten bij de mannen en vrouwen gepubliceerd. De trieste conclusie: slechts één Nederlandse speler heeft een plekje in de tophonderd – Robin Haase, met een 83ste plaats. Dat volgde op een teleurstellend Roland Garros, waar alle Nederlanders in de eerste ronde werden uitgeschakeld.

Die sombere feiten worden deze dagen even naar de achtergrond gedrukt bij het grastoernooi van Rosmalen. Robin Haase en Kiki Bertens zorgden vrijdag voor wat sprankeling in de donkere dagen van het Nederlandse tennis. De twee bereikten de halve finales door beiden een geplaatste speler uit te schakelen.

Haase versloeg in een spannende driesetter het Kroatische servicekanon Ivo Karlovic – de nummer 27 van de wereld en als vijfde geplaatst in Rosmalen. Het werd 6-7, 6-4 en 7-6 voor de 28-jarige Hagenaar, wiens service deze week goed loopt op het snelle gras. Bij 5-4 in de derde set werkte Haase nog een matchpoint weg op eigen service. Vervolgens won hij de beslissende tiebreak na een paar mooie rally’s.

„Eindelijk”, zei Haase nadat hij zich voor het eerst in zijn carrière plaatste voor de halve finales in Rosmalen. „Ik heb het al een paar keer geprobeerd en je krijgt maar weinig kansen om in Nederland te spelen. Hopelijk is het nog niet te snel voorbij.”

De laatste Nederlander die ‘Rosmalen’ won was Sjeng Schalken in 2003, nadat hij het toernooi een jaar daarvoor ook al won. En Raemon Sluiter haalde in 2009 als laatste Nederlander de finale, waarin hij verloor van de Duitser Benjamin Becker.

Haase kent tot nu toe een wisselvallig jaar, dat in januari slecht begon als gevolg van flinke koorts. Later in het seizoen herstelde hij zich, met als hoogtepunten zijn overwinning op de Zwitserse toptienspeler Stan Wawrinka in het Amerikaanse Indian Wells in maart en de eindzege bij het challengertoernooi (eerste divisie van het internationale tennis) van Aix-en-Provence vorige maand.

In de halve finale wacht zaterdag de Fransman Nicolas Mahut, de nummer 97 van de wereld. De grasspecialist won het toernooi in Rosmalen twee jaar geleden en moest zich dit jaar via de kwalificaties plaatsen voor het hoofdtoernooi. Op weg naar de halve finale versloeg hij onder anderen de Australische veteraan Lleyton Hewitt en de Spanjaard Roberto Bautista Agut, die het toernooi vorig jaar won.

Kiki Bertens

Bertens maakt deze week indruk in Rosmalen, ze verloor nog geen set. Vrijdag versloeg ze de Amerikaanse titelverdediger CoCo Vandeweghe: 6-4 en 6-1. Tot maandag had Bertens nog nooit een wedstrijd gewonnen in Rosmalen.

Powerspeelster Bertens speelde overtuigend tegen de Amerikaanse nummer 34 van de wereld. Bertens – nummer 132 – serveerde sterk en kon daardoor druk houden in de rally’s. In de halve finale speelt ze tegen de Italiaanse Camila Giorgi. In 2006 was Michaëlla Krajicek de laatste Nederlandse die Rosmalen won.