Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Er gaat niets boven festivals

Na een oproepje om kleine festivals buiten de Randstad in te sturen blijkt: er begint bijna elk uur wel ergens een feest.

Er ontstond ophef, en hoe, over een festivalkaart in nrc.next voor de zomer, met tientallen locaties (Festival, 5 juni). In het Hoge Noorden kwamen de stenen uit het vet, toen de hoofdredacteur twitterde over deze „heerlijke” bijlage voor een „geweldige zomer”. Want waarom waren de provincies Groningen, Friesland en Drenthe op die kaart maagdelijk wit – met uitzondering van twee festivals op de Wadden, waaronder het onvermijdelijke Oerol? Viel er daar dan verder niets te beleven? Randstedelijke arrogantie!

Het leidde in het Hoge Noorden tot veel hilariteit en geestige huisvlijt op Twitter, waar allerlei satirische varianten van de kaart opdoken, die wél melding maakten van de festivals Noorderzon, Retropop, Kadepop, Zomerjazz, Oerrock, en veel meer. Verbaast me niks; in mijn herinnering is zowat elke schuur of garage in Friesland een muziekfestival. Groningen was het zenuwcentrum van Herman Brood, ook niet de saaiste. Kurt Cobain stond twee jaar eerder op de planken in Groningen (1989) dan in Amsterdam (1991).

Waarom haalde dan niet één van al die andere noordelijk festivals de kaart? Redacteur Peter van der Ploeg, die het overzicht samenstelde, koos streng, zegt hij: hij selecteerde louter muziekfestivals en dan nog alleen nog de grote. „Dan moeten ze in het Noorden maar meer grote muziekfestivals organiseren”, zegt hij, een beetje ontdaan door alle kritiek.

Tja. Maar die criteria – louter muziek én louter groot (maar hoe groot dan?) – stonden nergens vermeld in de bijlage, niet echt transparant. Trouwens, Oerol is een theaterfestival maar werd toch opgenomen want is „hors concours”. Waarom? Wegens de kwaliteit, een derde criterium? Maar het ontbrekende theaterfestival Noorderzon, ook met muziekdeel, werd in NRC in 2014 nog besproken als „toptheater”.

Bovendien, in de uitleg naderhand over die kaart viel ik van het ene criterium in het andere (muziek, veel bezoekers, grote namen, kwaliteit). Want waarom werd dan het „intieme” Amsterdam Woods wel opgenomen, maar niet Retropop in Emmen? Het programma daar, met onder meer Van Dik Hout, Armand en The Nits wordt aangevoerd door Tom Jones, toch geen kleintje. Ja maar dat festival „past niet bij next” zegt Van der Ploeg. Wéér een ander criterium. Een tikje bozig wanhopig: „Moet ik dan Tom Jones in next gaan zetten?”

Ja, waarom niet? Die man is weer helemaal hip. Bovendien, nog iets verder terug in de tijd en je zit op het Festival Oude Muziek – très next – en dat staat er wél op.

Kortom, het Noorden slaat niet alleen terug, het heeft ook gewoon een punt. Bovendien is de krant recidivist, want twee jaar geleden ontbraken in de avondkrant op een Europese festivalkaart ook al vele namen, wat tot protest leidde. De krant plaatste een aanvulling. Vorig jaar kwamen er geen klachten over de jaarlijkse kaart.

Hoe dit goed te maken? Op de uitgebreide versie van de kaart die NRC Handelsblad, avondkrant, donderdag plaatste, waren wél enkele noordelijke festivals opgenomen. nrc.next deed, op instigatie van de hoofdredacteur, een oproep voor een vervolgartikel: „nrc.next zoekt: nét iets kleinere muziekfestivals buiten de Randstad.” Die kaart staat vandaag in nrc.next. Sympathiek idee, al is het tekstje erbij op nrc.nl wel weer tamelijk, nou ja, randstedelijk: „Onze kaart met zomerfestivals viel bijna overal in goede aarde. Alleen vanuit het noorden van het land priemden nogal wat gefronste wenkbrauwen onze kant op.”

Ja, zeg. Een kaart maken zonder criteria te vermelden, complete provincies overslaan, en dan zo’n toon?

Sorry is nog steeds het moeilijkste woord, kennelijk.

Ook een tikje retro, misschien.