Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eigen partij bezorgt Obama grote nederlaag in Congres

Het Congres heeft verhinderd dat Obama bevoegdheid krijgt zelf over handelsakkoorden te onderhandelen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag een grote nederlaag in het Congres geleden. Het Huis van Afgevaardigden verwierp een voorstel om de president de vrije hand te geven bij het sluiten van vrijhandelsakkoorden.

Dat is op twee manieren een enorme tegenvaller voor Obama. In de eerste plaats wil hij in de anderhalf jaar die hij nog in het Witte Huis zit, grote vrijhandelsakkoorden met Azië (TPP) en Europa (TTIP) sluiten. Hij wil die akkoorden zelf uitonderhandelen, en het Congres het resultaat alleen achteraf laten goed- of afkeuren. Maar die bevoegdheid kreeg hij vrijdag niet, en dat brengt beide handelsakkoorden in gevaar.

Een tweede grote domper voor Obama is dat het verzet vooral uit zijn eigen partij kwam. De invloed van de linkervleugel van de Democraten groeit, zo werd gisteren duidelijk. Progressieve Democraten als senator Elizabeth Warren en Congreslid Rosa DeLauro leidden een scherpe oppositie. Die had succes: ook de Democratische leider in het Huis, Nancy Pelosi, stemde gisteren tegen, evenals de meeste andere Democraten. Zij werkten samen met de rechtervleugel van de Republikeinen. Samen vormden ze een ruime meerderheid. Obama kreeg vooral steun van gematigde Republikeinen.

Volgens de Democraten bedreigen vrijhandelsakkoorden de belangen van Amerikaanse werknemers. Banen zouden verdwijnen naar het buitenland, en de hervorming van banken zou vertraging oplopen. Volgens Warren onderhandelt Obama in het geheim, en duldt hij geen debat in eigen land over vrijhandel.

Obama nam deze beschuldigingen hoog op. „Ze verzinnen maar wat”, zei hij. Vrijdag meldde hij zich persoonlijk bij het Capitool, wat hij vrijwel nooit doet, in een laatste poging de Democraten om te praten. Dat mislukte. Het tekent de dalende invloed van Obama op zijn eigen partij.

De plannen werden gedwarsboomd in een stemming over een federaal programma om de economie te beschermen tegen de gevolgen van vrijhandel. Doordat dat programma werd verworpen, viel de bodem onder Obama’s totale plan weg – het uiteindelijke doel van de Democraten. Het Witte Huis ziet de stemming als een vertraging, aldus een woordvoerder. Obama wil binnenkort een nieuwe poging doen.