Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Egypte opent grensovergang met Gaza voor drie dagen

Palestijnen tonen hun papieren bij de grensovergang met Rafah.
Palestijnen tonen hun papieren bij de grensovergang met Rafah. Foto AP / Adel Hana

Voor het eerst in drie maanden heeft Egypte de grensovergang met de Gazastrook bij Rafah volledig geopend. Palestijnen kunnen daardoor de strook in- en uit reizen. De grensovergang is sinds de machtsgreep in Egypte van het leger in 2013 voornamelijk gesloten.

Gaza is voor het grootste deel omgeven door Israël dat de grens gesloten houdt. In het zuiden grenst de strook aan Egypte. Deze grensovergang is de komende drie dagen zes uur per dag geopend om Palestijnen door te laten. Zo’n 15.000 mensen hebben zich aangemeld om de grens over te steken, maar die zullen lang niet allemaal doorgelaten worden. Een woordvoerder van de grensovergang zegt tegen persbureau AP naar verwachting 1500 mensen doorgang krijgen, onder wie veel zieken.

Egypte heeft de grensovergang met Rafah dit jaar nog maar vijf dagen geopend. Vorige maand ging de overgang kort open voor Palestijnen die wilden terugkeren naar Gaza.

Relatie Egypte-Hamas weer aan beterende hand

De openstelling van vandaag zou kunnen wijzen op een verbetering in de relaties tussen de Egyptische regering en de Palestijnse beweging Hamas, die het sinds 2007 op de Gazastrook voor het zeggen heeft. Sinds dat jaar heeft Egypte de overgang vooral gesloten gehouden, maar de controle werd nog strikter toen het Egyptische leger in 2013 president Morsi van de Moslimbroederschap uit de macht zette. Hamas is voortgekomen uit de Moslimbroederschap en werd verdacht van nauwe banden met Morsi.

De banden tussen de Egyptische regering en Hamas werden onlangs verder op de proef gesteld toen een Egyptische rechtbnak oordeelde dat de Palestijnse beweging een terroristische organisatie is. Naar aanleiding daarvan gaf Hamas aan dat het Egypte niet langer als bemiddelaar zag in het Israëlisch-Palestijns conflict. Begin deze maand oordeelde een andere Egyptische rechter dat Hamas toch geen terroristische organisatie is, wat de verstandhouding tussen Kairo en de Palestijnen weer ten goede kwam.