Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dit beeld is een beetje Amsterdam in het klein

“Een prachtige dubbele laag”, ziet de jury van NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert in de foto van Olivier de Rijcke. De fotograaf heeft niet alleen de verschillen in het beeld, die tussen de deuren, goed opgemerkt en mooi in beeld gebracht. De foto toont ook een nog veel grotere tegenstelling.

Foto: Olivier de Rijcke

“Een prachtige dubbele laag”, ziet de jury van NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert in de foto van Olivier de Rijcke (26, Amsterdam). De Rijcke, social media agent en tweedejaars student fotovakschool, bracht het thema ‘Contrast’ van de maand mei daarmee het best in beeld.

Volgens voorzitter Evert Hermans heeft de fotograaf niet alleen de verschillen in het beeld, die tussen de deuren, goed opgemerkt en mooi in beeld gebracht. De foto toont ook een nog veel grotere tegenstelling. “Achter iedere deur schuilt een ander verhaal, een ander leven.” De Rijcke ontvangt een cursus naar keuze van Fotogram.

De Rijcke:

“Onbewust ben ik een echte Amsterdamfotograaf geworden. Ik heb veel gereisd en overal foto’s gemaakt. Maar op mijn Instagram blijkt Amsterdam toch de meest gebruikte Hashtag. Ik maak veel foto’s onderweg naar mijn werk. Ik woon in het centrum van de stad en rijdt dan op de fiets naar Overamstel. Als ik bizarre dingen tegenkom, maak ik snapshots met mijn telefoon. Dat kunnen er wel twintig op een dag zijn.”

Bauhaus

“Ik ga heel observerend te werk. Het liefst maak ik foto’s recht van voren. Ik probeer zo weinig mogelijk te romantiseren. Uit architectuur haal ik de meeste inspiratie. Ik wilde zelf ooit architect worden en heb een jaar bouwkunde gestudeerd. Ik hou erg van het grafische, van geometrische vormen en rechte lijnen. Misschien kun je mijn stijl wel vergelijken met de kunstschool Bauhaus, dat is ook bijna op het kille af strak.”

“Mijn pad van het oude centrum naar de ring is een soort tijdreis door de verschillende bouwstijlen van Amsterdam. Ik vertrek bij mijn zeventiende eeuwse pand bij het Rembrandtplein, passeer door de jaren 20, 30 en 40 en eindig bij nieuwbouw. Deze deuren zag ik in de Rivierenbuurt. Ze zijn heel herkenbaar, typisch Amsterdamse school. Maar ze roepen ook vragen op. Ooit moeten ze alle vier precies hetzelfde geweest zijn. Nu is er eentje netjes gelakt en een andere doorzaagd met een brievenbus. Het vertelt veel over de mensen erachter. Misschien woont links wel een hele nette man en rechts een groep studenten. Ze zijn buren, maar ook heel verschillend. Het is een beetje Amsterdam in het klein.”

Bekijk hier de fotoserie van alle winnaars van vorige maand:

Foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van juni is ‘Natuur’.