Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dat platte neusje is een speurneusje

Illustratie Irene Goede

Ken je het mopshondje? Dat is een compact hondje met een platte snoet en diepe rimpels op zijn kop. Ze liggen vaak op schoot.

Ken je ook de herdershond? Het is een grote hond met een spitse snuit. Sommige herdershonden helpen de politie met het opsporen van boeven en illegaal spul, zoals vuurwerk en drugs.

En de windhond, ken je die? Dat is een slanke hond die ontzettend hard kan rennen. Soms wel 65 kilometer per uur.

En dan nu de laatste vraag. Welke van die drie honden denk jij dat het beste kan ruiken? Denk er even rustig over na en lees dan verder.

Je dacht de herdershond zeker?

Mis. De beste snuffelaar is de mopshond.

Dat hebben Amerikaanse onderzoekers ontdekt met een simpel proefje. Ze stopten een hondenkoekje in watten die naar anijs roken en verstopten die waar in een bak met zaagsel. In een andere bak met zaagsel zat niets.

Daarna lieten ze de honden naar het koekje zoeken. Dat waren honden die mensen gewoon thuis hielden, dus geen getrainde politiehonden. Niemand traint mopshondjes, dus dat zou niet eerlijk zijn.

Van de drie hondenrassen leerden de mopshondjes het snelst dat ze het koekje konden vinden in de bak die naar anijs rook. Zelfs als de anijs honderd keer verdund werd, wisten ze het koekje nog te vinden. De herdershond kwam op twee in de geurproef.

En de windhonden dan? Die hadden geen zin om aan het proefje mee te doen. Ze wilden wel een koekje, maar niet als ze in zaagsel moesten graven.

De onderzoekers waren zelf ook verbaasd met de uitslag van het experiment. Zo’n hondje met een platte neus kan nooit goed ruiken, dachten zij. Wel dus!

Moet de politie nu alle herdershonden inruilen voor mopshonden? Dat gaat misschien wat ver. De politie heeft veel verschillende honden nodig. Honden die achter boeven aan rennen en over heggen en hekken springen. Dat kan het mopshondje op zijn korte pootjes dan weer niet zo goed.

Misschien is een gemengd politiekorps wel het beste. Een mopshondje om te snuffelen, een windhond om achter de boef aan te rennen, en een herdershond om de boef te pakken. Meer blaf op straat!