Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bescherming die Zalm als minister niet wilde

Gerrit Zalm zit er maar mooi mee. Zijn bank krijgt bij de beursgang later dit jaar een beschermingsconstructie mee die als het aan hem had gelegen verboden was geweest.

Toen Zalm de laatste keer minister van Financiën was (tussen 2003 en 2007, hij was het vier keer), heeft hij geprobeerd de wet zo aan te passen dat een dergelijke constructie niet meer gebruikt kon worden door beursgenoteerde bedrijven. VVD’er Zalm vond het maar een onnodige inperking van rechten van aandeelhouders.

Helaas voor Zalm werd zijn wet geblokkeerd door andere partijen. Zelfs werkgeverslobby VNO-NCW vond de wet te ver gaan.

Een constructie moet ABN Amro beschermen tegen vijandige overnames. Daar heeft de bank traumatische ervaringen mee. In 2007 werd de bank door drie buitenlandse banken opgekocht en in stukken gehakt.

Bij ABN Amro gaat het om een ‘stichting administratiekantoor’ (STAK). In oorlogstijd, zoals dat heet, kan die aandeelhouders hun stemrecht afpakken. Zo worden vijandige bieders monddood gemaakt. Juist dat element wilde Zalm verbieden. Dat element is ook niet in lijn met de code corporate governance, de leidraad voor deugdelijk ondernemingsbestuur.