Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Nederland fotografeert: Winnaar van thema 'contrast'

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een maandelijks thema.

„Een prachtige dubbele laag”, ziet de jury in deze foto van Olivier de Rijcke (26). Volgens voorzitter Evert Hermans heeft hij „niet alleen de verschillen tussen de deuren goed opgemerkt. De foto toont ook een nog grotere tegenstelling. Achter iedere deur schuilt een ander verhaal, een ander leven.”

De Rijcke bracht het maandthema ‘Contrast’ daarmee het best in beeld en wint een cursus van Fotogram.

„Onbewust ben ik een Amsterdamfotograaf geworden. Ik heb veel gereisd en overal foto’s gemaakt. Maar op Instagram blijkt Amsterdam toch mijn meest gebruikte hashtag. Ik maak veel foto’s op weg naar mijn werk. Als ik op de fiets bizarre dingen tegenkom, neem ik snapshots met mijn telefoon. Soms wel twintig op een dag.”

Uit architectuur haalt Olivier de Rijcke de meeste inspiratie. Hij wilde ooit architect worden en heeft een jaar bouwkunde gestudeerd. „Mijn vaste fietsroute van het centrum naar mijn werk bij de ring is een soort tijdreis door verschillende bouwstijlen. Hoe verder ik van huis ga, hoe nieuwer alles wordt. Deze deuren zag ik in de Rivierenbuurt. Ze zijn typisch Amsterdamse school, maar roepen ook vragen op. Ooit moeten ze alle vier precies hetzelfde geweest zijn. Nu is er eentje netjes gelakt en een andere doorgezaagd met een brievenbus. Misschien woont links wel een hele nette man en rechts een groep studenten. Ze zijn buren, maar heel verschillend. Het is een beetje Amsterdam in het klein.”