Economie

Dit bedrijf gaat een brug over een Amsterdamse gracht heen printen

In de oude NSDM-werf gaat het bedrijf met vier ingenieurs en drie robots binnenkort van start. In september opent bij het lab een bezoekerscentrum waar de voortgang van het project gevolgd kan worden.
In de oude NSDM-werf gaat het bedrijf met vier ingenieurs en drie robots binnenkort van start. In september opent bij het lab een bezoekerscentrum waar de voortgang van het project gevolgd kan worden. foto Joris Laarman for MX3D

Bruggen zat in Amsterdam, maar is er al een 3D-geprinte, van metaal? Nee. Tot 2017 niet, in elk geval. Dan wordt er over een gracht in het centrum van de stad een acht tot twintig meter lange metalen voetgangersbrug geprint.

Dat is de althans de ambitie van MX3D, een onderneming die in Amsterdam-Noord begonnen is met de inrichting van een testlaboratorium. Diverse grote bedrijven zijn aan het brug-project verbonden, zoals het Amerikaanse technologiebedrijf Autodesk, wereldmarktleider op gebied van 3D-designsoftware. Bouwbedrijf Heijmans, dat in de stad ook al bezig is met een geprint grachtenpand, en de TU Delft zijn ook betrokken.

Ook leuk: Een ijsje uit een 3D-printer. Of een bril: Je bril rolt straks uit een Zeeuwse 3d-printer.
Lees ook: Robots vs. arbeidskracht - wat als een huis straks uit een printer komt?