Zie na 40 jaar nu de 59ste Stephen King

Wat als je als lezer van Gerard Reve in 1996 zo woedend was geweest om het teleurstellende Het Boek Van Violet En Dood – het aangekondigde magnum opus waarmee Reve zijn lezers dertig jaar lang opgeilde en dat alle andere boeken overbodig zou maken (behalve de Bijbel en het telefoonboek) – dat je gewapend naar Machelen-aan-de-Leie was gescheurd om de grote volksschrijver zijn markante kop van zijn romp te schieten? Wat als je daarna ongestoord (Matroos Vos doet boodschappen) kunt rondscharrelen en het manuscript van het échte, beloofde Het Boek van het violet en de dood vindt, plus nog twee in kroontjespen geschreven Grote Romans die de schrijver om welke reden dan ook nooit heeft gepubliceerd? Dan ben je wel een heel bijzondere en bevoorrechte (en strafbare) lezer.

De kans dat Stephen King ooit een roman niet publiceert, lijkt nul: De eerlijke vinder is zijn 59ste boek in veertig jaar. Het gaat over een lezer als bovenstaande, niet van Reve maar van de fictionele schrijver John Rothstein, een geniale literaire kluizenaar in wiens leven en werk we veel Salinger herkennen en een vleugje Updike. De lezer is Morris Bellamy, een hartstochtelijke doch woedende Rothstein-fan, die de ongepubliceerde manuscripten na de moord op zijn idool ongelezen begraaft op het landje achter zijn huis en meteen daarna voor een ongerelateerde misdaad vijfendertig jaar de bak in draait, hunkerend naar het lonkend leesvoer. In zijn huis woont inmiddels Pete, een jonge boekenwurm die naar het landje vlucht als zijn ouders ruzie hebben over geldzorgen.

De overduidelijke obsessies in Kings werk zijn angst, dood en het bovennatuurlijke (dat laatste nu niet), maar ook het werk van de schrijver en de band met de lezer figureren vaak. Ook in het briljante Misery wordt een schrijver te grazen genomen door een lezer en de hoofdpersoon in The Shining is een ploeterende auteur. De eerlijke vinder is goed geschreven, maar wel meer van hetzelfde (een klacht die ook Reve kreeg). King schreef eerder zeer veel boeiender over schrijven in zijn non-fictie aanrader Over leven en schrijven.