Vincent van Gogh loopt gewoon rond in New York

De New Yorkse metro zit vol met wereldsterren. Ook met beroemdheden die allang dood zijn. De perfecte lookalike van Vincent van Gogh is in de subway gespot en hij heeft sinds deze week een eigen Youtube-show.

Robert Reynolds, een 36-jarige acteur uit Brooklyn, hoort al jaren dat hij op Vincent van Gogh lijkt. Deze week begon zijn webserie. Beeld Youtube
Robert Reynolds, een 36-jarige acteur uit Brooklyn, hoort al jaren dat hij op Vincent van Gogh lijkt. Deze week begon zijn webserie. Beeld Youtube

Een New Yorker kijkt meestal niet op van een beroemdheid in de metro. In een stad waar Tom Hanks, Jay-Z en Helen Mirren ook met de ondergrondse reizen, valt een bekende kop meer of minder niet direct op. Tenzij het een 19de-eeuwse, Nederlandse kunstschilder is die al sinds 1890 dood is.

Begin mei plaatst Reddit-gebruiker XacBranch een foto online die hij maakte in de metro in Brooklyn met het onderschrift ‘So I Ran into Vincent Van Gogh today...’. Op de foto een rossige man met een baard. Om zijn statement kracht bij te zetten, plakt XacBranch een zelfportret van Van Gogh ernaast. De gelijkenis met de schilder is bijna eng. Binnen een paar dagen heeft de post meer dan 2 miljoen views en honderden reacties – waaronder één van de Van Gogh-lookalike zelf.

Dude, you're famous

„Een vriend sms’te me een dag later. ‘Je foto staat op Reddit. Dude, you’re famous!’” Robert Reynolds hoort al sinds hij zijn baard zes jaar geleden liet staan, dat hij op Vincent van Gogh lijkt. „Mijn moeder is gedeeltelijk Nederlands, ik heb me weleens afgevraagd of er niet echt een link is.”

Altijd wel ergens aangestaard

Iedere week zijn er wel een paar mensen, meestal Europese toeristen, die hem in de koffiebar waar hij werkt vol ongeloof aanstaren. En soms ziet hij er één stiekem een foto van hem maken. „Maar zo gek als nu, werd het niet eerder”, zegt Reynolds, een 36-jarige acteur uit Brooklyn. Zijn foto belandde op Huffington Post en stadsblog Gothamist, hij werd benaderd door televisiezender ABC die een item over hem maakte en uiteindelijk schreven zelfs de Britse kranten Daily Mail en Metro over de ‘Vincent van Gogh uit Brooklyn’. „Ik liep al jaren met het idee om iets met de gelijkenis te doen. En nu was er opeens al die aandacht, nationaal en internationaal. Ik was zelfs nieuws in Taiwan.” Dus besloot Reynolds een oproep onder zijn foto te zetten: ‘Ik ben acteur, wie heeft er een script?’.

Tientallen verhaalideeën kwamen zijn kant op. Uiteindelijk kwam hij uit bij het productiebedrijf van vrienden, met wie hij besloot een show voor YouTube te maken. Deze week is The Van Gogh Show begonnen, een webserie over het leven van de schilder in het hedendaagse, moderne New York. Een stad waarin de schilder op Tinder zit, hij ‘latte art’ maakt en zijn stadsgenoten hem zien als de zoveelste New Yorkse hipster. De afleveringen duren niet langer dan 5 minuten, toegespitst op de korte aandachtsspanne die mensen online hebben. „Iedere aflevering is één grap, vaak gebaseerd op zijn echte leven”, zegt Reynolds. „Denk dus aan Vincent in de keuken terwijl hij met een heel scherp mes groenten aan het snijden is wanneer zijn telefoon gaat en we op het schermpje zien dat het Paul Gauguin is.”

Als The Van Gogh Show een succes wordt, hoopt Reynolds nog meer te kunnen doen met zijn beroemde gezicht. Tot dan geniet hij van de aandacht en de mensen die hem op straat aanspreken als ‘die Van Gogh-gast”. „Ik ben een acteur, acteurs vinden aandacht nou eenmaal prettig”, lacht hij.